Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Blogovanje ludom radovanje Siniše Pavića

blog Test za pest

Ilustracija
Ilustracija
Autor:
Objavljeno: 31. siječanj 2012. u 7:10 2012-01-31T07:10:00+01:00

Jeste li pošteni!? Hm, a što, ako jesmo? Je li to dobar, ili loš rezultata? Jesmo li sad baš k'o Bauk, Marasović, Ferdelji, ili onaj Milanović? 

Jeste li dobri u postelji, jeste li štedljivi, jeste li odani ocu i majci, jeste li ili niste? Evo test, pa vidite. Zaokruži jedan od ponuđenih odgovora na pitanja, zbroji bodove, nađi u kojoj si grupi i divota. Nema lakšeg puta nego kupiti šarenu tiskovinu, okrenut na stranicu sto pedeset devetu, riješiti test tako da se nađeš u 'pravoj' grupi i onda uzdignuta čela šetati gradom sad kad znaš da spadaš među one koji su osvojili 10 do 15 bodova pa, dakako, nit smrde nit mirišu. 

No, svaka vrijeme nosi sa sobom i štogod svojih običaja. Sa stranice sto pedeset devet testovi su nam se premjestili na stranicu 12 i to u tiskovinama posve ozbiljnih namjere. A tamo test i to na temu – jeste li pošteni!? Jeste li pošteni svemu usprkos? Jeste li pošteni Sanaderu usprkos? 

Pitanja 'žestoka' k'o da ih je Bruno Šimleša pisao. Švercate li se u javnom prijevozu, lažete li zbog vlastita interesa, lažete li kad pišete molbe za posao, bacate li smeće po ulici. A kao orijentir dadoše nam introspekciju sve samih poštenjaka, ili ti uvaljuju nesumnjivu ljepoticu poput Bojane Gregurić, kojoj si sklon oprostiti i takav grijeh kao što je mladenačko švercanje u autobusu za baletnu školu. Jer, ako taj šverc nije bio u ime višeg cilja, onda, k vragu koji je. 

Elem, jesmo li pošteni!? Ajmo, na tren obrnuti logiku. Neka se test zove jesmo li im nalik!

Jesmo li nalik, recimo, Arsenu Bauku? Imamo li samodiscipline dovoljno da jutrom ne doručkujemo, kavu žicamo od kolege tako da u džepu imamo vazda samo petsto kuna koje nijedan normalan konobar razmjenjivati zbog kave neće, a za ručak se uvaljamo u sponzoriranu menzu, može i saborsku? Ne pijemo, ne pušimo, gasimo žarulje po stanu, djecu tjeramo bakama da tamo jedu, a ako što ostane dat će baka i za doma. Jesmo li škrti, ili smo štedljivi, ili smo i jedno i drugo. Ili su nas drugačije učili?

Jesmo li nalik Vladimiru Ferdeljiju? Jesmo li tako slabe pameti da ćemo se domoći doministarskog mjesta, a onda pljucati u tanjur koji nas hrani? Jesmo li toliko nesvjesni svega, da ćemo prije nego smo ijednu vladinu plaću zapili, govoriti javno protiv te iste vlade? Jesmo li toliko samodopadni da mislimo kako nam je bogom dano kritizirati prvog čovjeka u državi, bez da nam se razbije o glavu? Jesmo li od takva materijala da puštamo da nam govore da i nismo neki stručnjaci? Je li šest mjeseci plaće, dok se ne snađemo, dovoljno za pogrbit se? I, dakako, je li drugarska kritika dovoljan razlog da se povampirite poput premijera, pa iz kuće izbacite svakog tko nije na liniji!?

Jesmo li, možda, nalik Damiru Mihanoviću tom zviždaču preplašenih očiju koji je odlučio govoriti o užasu zvanom Fimi Media? Jesmo li su stanju prokazat korumpirani sustav, a onda ostati bez posla i kao na streljanu dovesti čitavu svoju obitelj? Heroj ili naivaca, pitanje ej sad!? Jesmo li išta naučili iz njegova priznanja - ne bi više nikada? Čovjek je učini djelo nakon kojeg više ništa nije bilo isto, a on sada zna da ne bi nikada više. Ne isplati se. 

Jesmo li nalik Dujomiru Marasoviću, onom koji je liječnik, a zapravo je više nalik nekom kome treba pomoći dok kazuje koješta sa saborske govornice? Učimo li što iz svijetlog njegova primjera zastupnika koji još i plaćaju za verbalni egzibicionizam? I što ako je njegov rezultat na testu o poštenju čist i besprijekoran, najbolji, jer ne laže i baca uredno smeće? Što ako je u njega bodova taman da upadne u grupu onih za koje test kaže „vi ste vrlo poštena osoba koja zaista želi postupiti kako treba“!?

Jeste li pošteni!? Hm, a što, ako jesmo? Je li to dobar, ili loš rezultata? Jesmo li sad baš k'o Bauk, Marasović, Ferdelji, ili onaj Milanović? 

Bit pošten pa pojest govno, ili bit mrvu nepošten pa se hranit u saborsko menzi i opet nam se nameće kao dilema, samo što se ovaj put sugerira da je erozija normalna jer je za nju kriv Sanader koliko i recesija. Tiskovine koje su test sa sto pedeset i devete stranice prebacile na 12, nisu krive ništa. Kao da slične neke dileme nisu imali i naši stari. No, sad ima test. Pa je sve lakše, ako je zbroj bodova onaj pravi. A riješi li vam potomak, onaj kojeg ste naučili da novine idu u kantu za papir, test kako valja, ispadne li nepopravljiva poštenjačina, vrijeme je da se zapitate - što će sutra, jadni li mu i otac i mati, taj biti!? Dužnosnik? Ajde, recite pošteno je li i to moguće!? 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.