Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
23. travnja 2019.
Na kraju krajeva Siniše Pavića

blog Sto ljeta HRT-ova kontinuiteta

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 27. studeni 2016. u 9:31 2016-11-27T09:31:01+01:00

Ostade sve taman tako da u Dnevnicima HRT-a  nema ni spomena, a kamoli teme da Rusija nasrće na Plenkovića zbog njegova izleta u Ukrajinu

Nije Vlada još ni počela s radom, a među njenim članovima, od premijera Plenkovića nadalje, omiljena mantra je bila ona – ne treba nama sto dana milosti, ne treba nam ni sto minuta, jer mi ćemo se odmah uhvatiti s problemima u koštac! Najblaže rečeno, milozvučno je to kad ne tražiš ništa, a dao bi sve, makar da je do ibera suspektno.

Jer, govorili su slično mnogi, pa smo svejedno tu gdje jesmo. No, ako je išta polučila ova »odlučnost« da se u minutama broji vrijeme do prvih pravih povučenih poteze, poteze koji će nam osvijetliti buduće pute kojima ćemo gaziti, onda nam je dala pravo da i od drugih namještenika, pa još imenovanih od vrlih deputata, očekujemo isto, da djeluju odmah.  Blago Markota imenovan je za v.d. glavnog ravnatelja HRT-a 10. studenog.

S obzirom na imena što su se po kuloarima spominjala kao žuđeni nasljednik Siniše Kovačića, bilo je to zapravo iznenađenje. Spominjalo se svega da bi se ime Blage Markote pojavilo kao opcija tek kad je na nekim višim instancama odluka već donesena, dva dana prije nego je saborski odbor za medije predložio zastupnicima da baš Markota bude taj. Je li  istina da je na aspiracije svojih »krila« i »frakcija« te koalicijskog Mosta sam premijer Plenković odgovorio vadeći Markotu iz rukava i(li) šešira, ostat će jamačno do daljnjeg dobri skriven podatak. S druge pak strane, navodno je samo jedna kava ideologa Mosta s Markotom bila njima dovoljna.

A  kad se tome pridoda i istinsko oduševljenje SDP-ova Nenada Stazića eto čuda, eto onog tko će izazvati čim manje prijepora. Takav se očito tražio samo da se ne otvara još jedan front, tiha voda koja brege dere, model građen po premijerskom profilu, netko za koga će svi imati razumijevanja  i netko tko će imati vremena i razumijevanja za sve, Most, HDZ, pa i SDP. Tim je zanimljivije bilo vidjeti čega će se to od posla prvo uhvatiti Markota kad stupi na dužnost.

No, dok su njegovi prethodnici mahnito u startu vukli poteze koji su odašiljali itekakvu poruku »našima i vašima«, kršeći poput bagera prošlost kao da sutra ne postoji, Markota je očiti drugačiji tip rukovoditelja. To hoće reći da ako i vuče neke poteze, nitko osim njegovih najbližih suradnika o tom pojma nema. Nema tu, barem za sada, sječe na desetke urednika i novinara, rošada, restrukturiranja i drugih čudesa. Ovdje se samo pritajeno čeka da, ili ruje da se ne vidi.

»Nema se vrimena«

Teškom mukom su tako iskamčeni slijedeći podaci kao odgovor na pitanje što se na HRT-u radi. Recimo onaj da je v.d. glavnoga ravnatelja HRT-a na prvoj sjednici Ravnateljstva pod njegovim predsjedanjem od svih ravnatelja poslovnih jedinica zatražio očitovanja o različitim pitanjima iz područja njihove odgovornosti i obveza koje imaju u svojstvu ravnatelja poslovnih jedinica. Nakon što ravnatelji svih četiriju poslovnih jedinica na Hrvatskoj radioteleviziji pripreme i podnesu svoja očitovanja, postupit će se sukladno unutrašnjim pravilnicima i procedurama, odnosno utvrdit će se pravni status svih navedenih pitanja iz čega će proizići i mjere koje će se u daljnjemu razdoblju poduzeti – poručili su s HRT-a.

Krije li se iz ovoga, kako se već javno špekuliralo, i istraga vezano za (ne)potpisane ugovore između HRT-a i Romana Bolkovića i Tihomira Dujmovića!? Ide li se za tragom što ga je ostavila revizija koju je nema dugo tražio NO HRT? Hoće li se kažnjavati bude li utvrđena nečija odgovornost? Umjesto konkretnog ide objava koja kaže da će se »pravni status svih navedenih pitanja utvrditi«. Ima pitanja još ima i odgovora još i svi su taman takvi da jedino možeš špekulirati što se iza njih zapravo krije. Napipati se tako dade da Markota, barem za v.d. mandata, očito ne kani ni jednu odluku donositi ako je ne može makar kakao potkrijepiti podacima, analizama, utvrđenim statusom.

Osjetite se tako može da Markota nema ništa protiv restrukturiranja kojeg je zacrtao još Gorana Radman, ali mu nije po volji kako je ono implementirano. Oćutiti se može, a to je i jedino što s HRT-a ovaj čas odlučno potvrđuju, da se do daljnjeg u nikog od zaposlenika neće dirati dok se ne analizira sve i svatko. Samo, kako to lijepo veli Milo u onoj reklami, nema se vrimena, koliko god plemeniti i potrebiti bili trudi ravnateljevi da makar poslovne planove za slijedeću godinu donese.

Čeka se mig

Elem, parafrazira li se pjesmu, ne da nitko nema sto života, nego nitko nema ni sto minuta. Inače, sve ostade isto, kontinuitete uglavnom. Ostade sve taman tako da u Dnevnicima HRT-a na dan kad se to događa, nema ni spomena, a kamoli teme da Rusija nasrće na Plenkovića zbog njegova izleta u Ukrajinu i spomena mirne reintegracije. Ostade i novitet da se nedjeljom na HRT-u može katkada birati između dvije Svete mise, što na Prvom što na Četvrtom programu. Ostaju djelatnici koji su više nego ikada zbunjeni jer im politika ne daje jasnog pravca kud im je okrenuti se, pa se barem oni bliže oltaru, najradije hvataju Mostova postulata da kum nije dugme, baš kao ni bliža i dalja rodbina. Jer, pravaca je nikada više. Zato se od Markote s nestrpljenjem očekuju potezi koji će biti poruka tko smo, kud idemo i čijom rukom vođeni.

Čeka se prvo imenovanje, čeka se hoće li dizati na noge posrnulu Trojku ili pak Radio Sljeme, čeka se mig pa da se zna je li mu paše ovakav informativni program. Čeka se makar kakva informacija češljali li se sve potpisano unatrag osam mjeseci, ili se to k'o porezna reforma samo naokolo često spominje jer drugih velikih projekata nema.

– Razumijem da političari žele da se trgnemo. Ako imamo desetogodišnje nezadovoljstvo time kako radimo onda razumijem da političari žele da se trgnemo. Možda zvuči grubo i obeshrabruje, no to je poruka nama da postanemo odgovorniji i vjerodostojniji. Ta poruka upućena je nama da se transformiramo – kazao je Markota na Danima elektroničkih medija u Opatiji. Politika želi!? Politika koja je svih ovih godina jedna te ista, ili ona koja je zadnjih godinu dana jedna te ista!? Politika koja je kadrovirala po HRT-u da bi s njim bila nezadovoljna. Politika čiji  mig očito i Markota pokušava iščitati. Transformacija. Opet. Samo, kada će, i da neće tek za koji mjesec kad ćemo konačno dobiti ravnatelja HRT-a na puni mandat. Za koji mjesec. A dotle ćemo čekati skutreni pomireni sa svime. Uostalom, tri mjeseca ionako nije nego onih dobrih, starih sto dana u zemlji kumova u kojoj je sto minuta tek bokunić verbalna smokvina lista i ništa više.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka