Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
23. siječnja 2019.
Blogovanje ludom radovanje Siniše Pavića

Štedimo da bi mitili!

Zašto je važno kunu po kunu stavljati na stranu?
Zašto je važno kunu po kunu stavljati na stranu?
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2011. u 11:53 2011-05-24T11:53:00+02:00

Tko nema dvije keke da ih strpa kome u džep, nije ni zaslužio živjeti, baš kao i onaj koji se libi dvi keke tutnuti u pravi, ma što pravi, u bilo koji džep

- Ne pij toliko kave - kazala je tobože prijekorno i ljutito.

Ja nisam na to kazao ništa, već sam do kraja posrkao kavu od jutros. Ta, odležala, navodno je dobra za ten. Tako sam barem čuo svojedobno, još kao klinac, da drugi klinci pričaju. Onomad se vjerovalo ljudima oko sebe. Sad se vjeruje internetu.

- Što si ljubomorna! Nisam ti ja kriv što se onoj koja ispija tri kave na dan smanjuju grudi. Samo bi nam to još falilo - potegao sam gadan udarac u same rašlje.

Ovaj put samo je frknula. A ja sam do kraja popio tko zna koju kavu toga dana. Uostalom, internet kaže, osim onog s grudima, da dvije šalice kave čuva mozak od demencije, šest smanjuje rizik od raka kože, a jedan 'samo' snižava tlak. Ako jedna snižava moj previsok pritisak, što li mu tek radi njih šest! Ima da bude tlak ravna crta!

Priroda je, očito, sve to manje više uredila i sama. Samo se treba intuicije držati. Jer, da ja intuitivno ne pijem toliko kave, garant bi me tlak odavno obatrnuo, a da je ona pije više od šalice na dana garant bi izgledala, tamo negdje oko grudiju, k'o kakav dječarac. No, nije to bitno. Bitno je sljedeće.

Tonka je baš zajunila svojski.

- Tata!

- Molim.

- Daj mi dvije kune.

- Ne dam!

- Molim!?

- Hm, zašto ti trebaju?

- Da kupim lopticu.

- Još jednu!?

- Ali tata, ionako si mi dužan dvije kune.

- Dužan?

- Dužan!

- Ne može!

- Molim!?

- Ne može loptica.

- Zašto?

- Zato što moraš štedjeti.

- Zašto?

- Molim!?

- Zašto moram štedjeti?

- E, da bi sutra imala dovoljno za koga potkupiti. Štedimo da bi mitili!

- Ma, daj tata, nemoj! - kazala je Tonka koja, sunce tatino, sa svojih sedam i sitno već zna kad to tata priča pizdarije.

Samo, jesu li to baš pizdarije? I ne bi ni njoj, ni njenoj majci pala kruna s glave da su ostale čas tu oko stola, pa poslušale zašto je važno kunu po kunu stavljati na stranu, a ne ih bezglavo ulagati u loptice skočice niš korisne, ili u još manje korisne vazda nove navlake za male jastučiće što, tko zna zašto, leže po trosjedu. Kune je vrijedno sakupljati, jer je sada i znanstveno precizno utvrđeno da prosječan Hrvat prosječno troši na podmićivanje ravno 280 eura! Dvi keke kuna! Oćeš preskočiti birokraciju!? Dvi keke! Oćeš preko reda u doktora!? Dvi keke! Oćeš kakvu dozvolu, mada nemaš na nju pravo. Dvi keke! Oćeš kakvu privilegiranu informaciju!? Dvi keke. Sveca mu, prava sitnica! Dvi keke ionako izdimi čovjek u čas na budalaštine tipa brašno, šećer, ulje i tako to. Tko nema dvije keke da je strpa kome u džep, nije ni zaslužio živjeti, baš kao i onaj koji se libi dvi keke tutnuti u pravi, ma što pravi, u bilo koji džep. Jedino je problem što ne piše znanstvenik je li dvi keke baš za sve dovoljno. Ali, barem sada znamo da postoji osnov, temelj, minimum ispod kojeg je besmisleno išta tražiti.

E, pa zato će ova mala familija svaku kunu stavljati u čarapu, kasicu, pod jastuk, gdje god, samo da se ima štogod izvući na vidjelo kad bude potreba! Zlu ne trebalo! A ne da bude nismo znali da nema života bez 280 eura za podmititi koga! Dvije keke! Ma, da je samo znati kako su se Hrvati, oni prosječni na toliku cifru odlučili, kako im se to učinilo da baš tolika lova nije ni previsoka da te ubije, ni premala da ne uvrijediš onog koga mitiš!? A, opet, jebo kriterije, glavno da fercera!

- Ne pij ženo kavu. Treća ti je. Usukat ćeš se sva.

- Šta ne pij, da mi je rakija pila bi samo da ne slušam kako bulazniš!

Eto ga na!

Dan poslije, dan poslije velebne odluke da se štedi da bi se imalo, one dvije jutrom ispijene kave već su odradile svoj kofeinski zadatak. Bilo je vrijeme za treću. Valjalo je užicati ne dvije kune koliko teži loptica, već tri. I užicalo se. A onda, taman kad su novčići počeli poskakivati po aparatu, eto ti vraga iza kantuna.  

- Kava, a!? A mito!? Mito ništa!

- Ma, biće. ja ovo radi grudiju. Vidi ih kolike su došle!   

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka