Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
25. veljače 2020.
NA KRAJU KRAJEVA

blog SINIŠA PAVIĆ Ups, dogodilo se!

SINIŠA PAVIĆ Ups, dogodilo se!
SINIŠA PAVIĆ Ups, dogodilo se!
Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2019. u 8:38 2019-03-24T08:38:20+01:00

I onda je predsjednik sabora Gordan Jandroković parafrazirao Vojka V pa, prije nego je prasnuo u smijeh, zabiglisao: »Možda netko je sabotira i protiv nje lobira, možda je vlada, možda su Srbi, možda masoni…«. Grande finale! Ali, ako je ikada bilo potrebe posegnuti za onom Ilka Čimića s portala indeks.hr koja kaže »no, krenimo redom«, onda je to sad. E, pa, krenimo redom.

Dan lijep, proljetni. Ulica sporedna, mirna. Uz cestu kuće obiteljske i zelenilo što ga marno komunalno poduzeće zalijeva kadikad. Djeca zuje naokolo. Idila je to, stanovati u sporednoj uličici mirnog grada, pa jutrom uz cvrkut ptica sjesti u automobil i pohitati na posao. Ma, valja oprezno voziti. Dosta da se dječurlija malo zanese i eto belaja. Samo, vremena su takva, žuri se, pod stresom smo, leti se naokolo, ne misli, misli s odgodom. Djeca preko ceste daleko od pješačkog. Automobil cestom. Djevojčica na cestu. Auto u djevojčicu. Ups, dogodilo se! Pukla noga djetetu. Fala bogu da nije najgore.Ali, u autu nije obično čeljade već ministrica. Ulovila ju je panika. Prepala se za dijete. Na sreću, dobro je, lom će se riješiti. Sva će biti u redu. Policija je tu. Radi svoj posao. Gleda vozačku dozvolu. Vide da je nevažeća. Pa su se toga dočepali mediji. Pa je pukla priča. Pa se ministrica pravda. Pa premijer, njen šef, kaže: »Ups, dogodilo se! Može svakome!« Može, kako se, evo, i ministričinoj kumi dogodilo da je imala prometnu nesreća, naletjela na pješakinju i nikom ništa. Neke su nesreće takve, nedostojne tretmana. Ministričin slučaj natjerao je zato silno ljudstvo da prekontrolira svoje vozačke dozvole. Službenice šaltera MUP-a nisu mogle disati od tolikog priliva onih koji su se prepali da sutra ne budu poput ministrice. Ona je pak djevojčici poklonila krunicu. Krunicu, onu posve nalik milijunima sličnih što se u domoljubnom zanosu njišu na retrovizorima snažnih automobila. Ne može krunica naškoditi. Kao što ni nevažeća vozačka dozvola nije naštetila položaju ministričinom. Ona dobro radi svoj posao, smatra premijer i pri tom zaključuje – ako joj je vozačka nevažeća ne znači da voziti ne zna.Ali, ili i krunica zataji katkad, ili se tu netko i previše opustio. Nije gotovo kad se čini da je gotovo. Novinarima, tim marnim zabadalima nosa u sve i sva, stiže foto, a na slici veliki, skupocjeni Mercedes parkiran u dvorištu obiteljske kuće ministričine. Otkud sad Mercedes, pa još tek koji dan poslije nesreće!? Čiji li je? Zašto ga nema u imovinskoj kartici ministričinoj? Tko ga parkira sunca mu?

Pa mama je, pa tata je, pa brat je, pa susjeda je, pa mama vozi dok ga ne kupi, pa na probnoj je vožnji, pa iznajmljen, pa što vas briga! Svega se dosjetila sad već vidno snervana ministrica. A diler automobila čovjek poslovan i važan i sa svima u dobru. Pa se on i ona poznaju, pa su se viđali kad je on otvarao hotel, pa je čovjek i dobio neke važne poslove, pa se nitko nikog tu ne želi odreći. A Mercedes veliki, ogroman, jer veličina je važna, što auta što retrovizora što krunice da se njome retrovizor omata. Ups, dogodilo se, to poznanstvo i parkiranje snažnog vozila ispred kuće. Kojeg vraga i radi pred kućom!? Kao da je neka nauka dotirat Mercedesa u garažu. Svaki pošteni Imoćanin to zna odavna.Ali, ide to dalje. Zanimljiv je taj trgovac automobilima. Mercedes njegove tvrtke pred kućom ministrice, a naš ministar financija na ramenima poslovnjaka za jedne od utakmica Svjetskog prvenstva u Rusiji. Oba u kockastom, oba oduševljeno navijaju, oba su ulaznicu nabavili. Niži na remenima višeg. Ups, dogodilo se! Svakom se može dogodit da u žaru borbe i zanosa skoči na ramena prvom do sebe na bi li obojica bolje zeleni travnjak vidjeli i dalje se navijanjem dobacili. Samo zlonamjeran netko, onaj tko ne zna što je muško prijateljstvo i onaj koji nikada na pravoj utakmici nije bio, može zamjeriti ministru skakanje na poslovnjačka ramena. Prijatelji su, a ovaj ministar svojih prijatelja se ne odriče. I nije prvi ni jedini. Ima ih još kroz našu kratku povijest koji se prijatelja odrekli nisu. Posao je posao, nogomet nogomet, politika politika. To su sfere koje se susresti mogu tek kadikad, na tribinama, ili na kakvom dvorištu gdje se limeni ljubimci parkiraju. Ministrici, pak, vrag ne da mira. Ona gostuje na malim ekranima. Mercedes je opet majčin, opet na probi, opet u najmu, spominje se i famozna zaštita osobnih podataka, kazuju papiri na kojima nešto piše. A onda slijedi krunski dokaz da valja ona stara koja kaže kako riba smrdi od glave. Ministrica više i ne sumnja da joj podmeće netko iz HDZ-a. Pače, kaže kako joj se kristalizirajuobrisi te rabote!

Ups, dogodilo se! Svako toliko Brut zabije ćaći, a može i materi, nož u leđa. Svako toliko se dvorjani zaigraju. Svako toliko partija ti sudi. Pa nasrće struja na struju, makar su do jučer u istom pravcu tekle. A nacija!? Nacija je »na aparatima«!Zašto premijer šuti? Može li i do kada može štiti omiljenu ministricu? Zna li koja je to struja gazi i jesu li mu se sukladno načelu razmjernosti iskristalizirali obrisi unutarstranačkog nemira!? A opet, nije struja zlonamjerna kriva što je vozačka bila nevažeća. Niti je struja kriva kad navijači u zanosu skaču jedan drugom na remena. Lijepo je zato ponoviti gradivo, osvijestiti kako ova zemlja najživahnije pleše kad se unutarstranački bend dohvati među sobom. Vrijedi to da se dirigenta spomenemo. On nam je ovu zabavu omogućio, skautiranje njegovo, odlučnost da svoje ljude brani do zadnje kapi krvi. Pravila igre su njegova, glupo je da ih mijenja. Značilo bi to priznati pogrešku, a za priznati pogrešku, a kamo li poraz, treba biti velik. Ovako je lakše, oportunije, kazati ups, dogodilo se, moglo je svakome. Ups, dogodilo se, kako se nama redovito dogodi na svakim izborima nanovo da izbornim listićem gađamo krivu kutiju. I zna ta kula od karata izgledati postojano, i bila je postojana sve dok jedna zaigrana djevojčica nije odlučila prijeći cestu mimo pješačkog prijelaza. Pa se klupko zavrtjelo, počelo odmotavati ili zapetljavati, kako već tko na to gleda. Ups, dogodilo se, da pahulja pokrene lavinu, ili barem lanac čudesnih događanja. Automobil, nesreća, vozačka, Mercedes, poduzetnik, ministar, ministrica, premijer koji sve može podnijeti samo ne da se prljavo stranačko rublje javno pere. Bit će da smo upali u vazda istu shemu. Ali, bar smo dobili showmana!

Predsjednik sabora Gordan Jandroković na upit o tome tko to kuje zavjeru kontra ministrice parafrazirao je Vojka V pa, prije nego je prasnuo u smijeh, zabiglisao: »Netko je sabotira, i protiv nje lobira, možda su Srbi, možda masoni…«. A s kim se taj šprda, taj u stranačkoj hijerarhiji samo dole može. Grande finale! Priča za laku noć koje se vrijedi prisjetiti često makar da se čini kako je mali milijun puta ispričana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
 Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma
Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Napredna tehnologija za sigurno i trajno rastjerivanje neželjenih životinja iz doma