Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
7. prosinca 2019.
Na kraju krajeva

blog SINIŠA PAVIĆ Upoznaj stranačko tijelo da bi ga više volio

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 23. rujan 2018. u 12:59 2018-09-23T12:59:32+02:00

Lako je razumjeti premijera i njegovu otrovnu strelicu odapetu u smjeru one koja bi, da smo indijanska neka plemena, lagano mogla imati ime »Ona koju je predsjednica voljela«. Lako je razumjeti, ali nakon ovakvog premijerskog istupa, otvorilo se mali milijun pitanja, pače dilema, a sve vezano uz to je li premijer dobro poznavao ikoga sa svih tih lista HDZ-ovih koje su izbore dobile

Nema stereotipnije nego kad novinar dođe u studio, krene najavljivati nešto i onda, u žaru borbe, zaklikće kako nas čeka vruća politička jesen.

Vruća politička jesen!? Zadnjih 20 godina plaše nas vrućom političkom jeseni, s onom koja bi morala svojom vrelinom rastopiti sve i zimu političku učiniti babljim ljetom.

Preko 20 godina čekamo da nas ognjica obori na tlo pa digne u visinu, dok se oko nas lome platforme, strategije, stranački programi, da bi nam svima, nakon što ognjica mine, bilo ako ne bolje ono barem drugačije.

Čekamo mi, kažu sad će, ali jesen svaki put dođe i bude posve obična, kako klimatski tako i politički. Sve nešto oblačno, kišno, memljivo, bez daška vjetra da to provjetri, bez sunca i mjeseca, tmurno i tusto i vazda isto.

No, bolje da umre selo, nego običaji. Zato je i aktualni sat prvi jesenski, onaj što se slučajno ili ne poklopio terminski s prvim kolom nove nogometne Lige prvaka, bio početak nove etape, uvod u novu jesen, vruću dakako, jesen kad ćemo na izvanredne izbore, kupiti krhotine nekad velikog SDP-a, spajati i razdvajati puste frakcije HDZ-a, gledati na koliko je potpornih stupova spao Most, brojati koliko je populizmu vjernih glasača privukao sebi Živi zid, »strepjeti« s HNS-ovcima jer njima je vazda biti u strahu hoće li preživjeti…

Mirna može biti samo Predsjednica. Ona je svoju vruću jesen već odradila, slikavši se za popularan magazin, kao model za jedan dan. I jest, linija je savršena, a puška u ruci postojana. Model, za jedan dan, kao u pjesmi.

Elem, kad je aktualac kad i Liga prvaka, odnosno kad je aktualno prijepodne isti dan kad i sraz Reala i Rome, jasno je da majstori igre formu tempiraju baš za taj trenutak kad ih cijeli sokak, ili svijet gleda.
Volio ili ne volio usporedbu, premijer Andrej Plenković bio je ove srijede posve blizu onom što je radio nekada Zoran Milanović. Odriješit, britak, ciničan, poput kakvog hodača na žici koji vazda šeta po rubu i granici pristojnoga, ali nikada na drugu stranu ne pada.

Jest, zadatak mu i nije težak, s druge strane ipak stoje ili grogirani zastupnici preplašeni za vlastitu sudbinu, ili društvo koje verbalno jednostavno nije na toj razini. Uglavnom, išamarao je premijer sve redom, pri čemu, dakako, ni na što nije odgovorio konkretno.

Nije ni morao. Ocjena za umjetnički dojam velika, jedini je problem što će ga dobar dio njegove pastve nakon ove demonstracije moći još više ne voljeti, pa u još većem broju doći u listopadu Ivanu Penavi u Vukovar da mu svojim izričajem poruče što o njemu, ovako europski blagoglagoljivom, zapravo misle.

A kad se tako otvori teren, kad je opozicija u defanzivi, onda se katkad natukne nešto što bi, da je skrušenosti, pametnije bilo prešutjeti.

»Činjenica je i gospođo da ste vi dobili mandat na listi HDZ-a, mojom greškom da budem sasvim jasan te greškom Nacionalnog vijeća HDZ-a, jer su vas hvalili. Hvalili su vas neki od mojih kolega i iz Ureda predsjednice. Ja vas tada nisam znao, ali da sam vas znao, ne bi bili na listi i dobro je da narod to zna«, reče tako premijer zastupnici koja sa Zlatkom Hasanbegovićem dijeli i čini stranku Neovisni za Hrvatsku, pače njom komandira.

Olalala! Da smo se ranije znali! Lako je razumjeti premijera i njegovu otrovnu strelicu odapetu u smjeru one koja bi, da smo indijanska neka plemena, lagano mogla imati ime »Ona koju je predsjednica voljela«.

Lako je razumjeti, ali nakon ovakvog premijerskog istupa, otvorilo se mali milijun pitanja, pače dilema, a sve vezano uz to je li premijer dobro poznavao ikoga sa svih tih lista HDZ-ovih koje su izbore dobile.

Je li, recimo, znao dovoljno dobro Gordana Jandrokovića, je li slutio makar kako se može dogoditi da nam predsjednik Sabora ima bradu za koju će jalan neki svijet, kazati da je zapravo pjena za brijanje koju je Jandroković zaboravio jutrom s lica skinuti.

Doduše, lijepo je čuti Jandrokovića kad u kameru veli da je Andrej Plenković sjajan predsjednik HDZ-a, no je li to dovoljno kad mu je brada ovakva kakva je.
 Ili ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Je li premijer pojma imao, kad ga je stavljao na listu, kako bi  se moglo dogoditi da mu ministar poljoprivrede hoda među osnovnoškolskom dječicom pa im, u cilju promicanja navike hranjenja ribom, dijeli riblje konzerve i riblju paštetu!?

Akcija se zove »Danas jedemo ribu«, a ono konzerva. Nije li moglo bar zericu drugačije u zemlji koja se konačno može podičiti da ima svog čovjeka na kanalu 24 Kitchen, pa još takvog chefa koji bi pred djecom znao rasjeći tunu do najsitnije koščice, taman da zadivljeno u to gledaju, a onda svo to meso potamane.

Štoviše mogla bi tuna biti i iz Gotovininog uzgajališta, taman da se cijela domoljubna priča zaokruži, kako je red. Nije premijer, sve se čini, stigao znati i saznati sve ni o Stevi Culeju. Da jest, ne bi mu u Saboru sjedio onaj koji razliku između č i ć ne zna, onaj kojem je Gospić Gospič.

A gdje li su još raznorazne stranačke veličine poput onih što s »Hvaljen Isus« pozdravljaju, pa onih koji rastaču zdravstvo, pa onih u čiji sliku možeš buljiti do besvijesti satima, a da pojma nemaš tko su, što su, odakle su, i zašto su uopće tu gdje jesu.

I da, očito premijer o Ivanu Penavi također ništa znao nije, niti ga je stigao upoznati. Zato je sada jasno da će se liste izborne drugi put krojiti pomnije. Sve će kandidate predsjednik stranke prvo dobro upoznati, da mu se ne dogodi opet neka Esih.

A to, pak, otvara sezonu lova, ili sezonu sviđanja, ili sezonu posvemašnjeg truda u stranačkog tijela da se svide premijeru i da mu se ukažu i približe taman toliko da ih može staviti na listu jer ih, eto, dobro poznaje. Razotkrit će se stranački druzi ambiciozni, koliko god treba, jer nema više ni preko predsjednice na listu. Bit će opet HDZ zna, baš kao nekada.

Za to vrijeme, oporba će gutati knedle, jer njima je još gore. Davor Bernardić vjerojatno, da se vodi premijerovim poučkom, ni samog sebe na listu ne bi stavio.

Tu će na listi i znani i neznani, taman da i opet svakim danom više bude onih koji su otišli, recimo Bandiću, bilo da odlaze zato što ih predsjednik stranke nije poznavao, ili zato što su oni njega dobro upoznali.

Nego, pred nama je vruća politička jesen!? Jest, ali samo za one koji su poruku s aktualnog prijepodneva shvatili kako valja. Dozvolite da se upoznamo! Eto formata, eto ultimativnog modnog stranačkog detalja iz kolekcije jesen/zima 2018.   

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.