Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. veljače 2020.
Na kraju krajeva

blog SINIŠA PAVIĆ Škoro pa predsjednik

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 26. svibanj 2019. u 7:41 2019-05-26T07:41:18+02:00

Ako mu je svaki koncert predizborni skup, ne škodi pokušati iz stihova iščitat kojim smjerom bi zemlju vodio kad na Pantovčak zasjedne

Služba za odnose s javnošću HRT-a ima običaj zasuti redakcije kojekakvim mejlovima u kojima piše, recimo, da kreće nova sezona „Ko te šiša“. Stara je to PR-ovska taktika, od svog mnoštva štogod će se i objaviti. Rade to i drugi, sve po inerciji.

No, ovaj put je sve izgledalo koordinirano, nimalo slučajno, baš kao da je odigrano po pravilima službe, ali vrag bi ga znao koje i čije. Jer, ako je slučajno, onda je tek za uplašit se.U utorak, oko 14 sati stiže obavijest da HRT u četvrtak 30. svibnja na Drugom programu izravno prenosi koncert „Miroslava Škore - Ne dirajte mi ravnicu“.

Pa se veli da će na Dan Grada Zagreba i Dan branitelja Grada Zagreba na velikoj pozornici kod zagrebačkih fontana, a u povodu 30 godina od nastanka pjesme »Ne dirajte mi ravnicu«, Miroslav Škoro okupiti svoje suradnike glazbenike zajedno s 1.000 tamburaša iz cijele Hrvatske. Pa se poručuje da će koncert, dakako, početi i završiti pjesmom »Ne dirajte mi ravnicu«.

Pa se obavještava da će Škoro i gosti zasvirati i zapjevati: Šumi, šumi javore, Sokak bez imena, Kuća na kraju sela, Zadnja želja, Milo moje, Juliška, Otvor ženo, kapiju, Svetinja, Domovina, Tajna najveća…Hm, utorak oko 14 sati.

Pa to jedva stigne ući u tjedne TV priloge!? Ali navečer, nakon Dnevnika, sve je poprimilo mističan ton. Jer tu večer je HRT izašao sa, kako rekoše, senzacionalnim podatkom. Tu večer je predstavljeno istraživanje o šansama predsjedničkih kandidata koje kaže da najveći broj ispitanika tipuje na aktualnu Predsjednicu, pa na bivšeg premijera SDP-ova, dok je treći, s respektabilnih 9 posto glasova, Miroslav Škoro!

Javni servis je, a to je uistinu čudo, proizveo s namjerom vijest, bacio kost među konkurenciju za koju se ne možeš ne uhvatiti. Škoro je u čas bio gost dojedne TV kuće. Nekako je pri tom najtužnije bilo gledati Zorana Šprajca kako s ‘predsjednikom’ razgovara.

Nakon što mu je propala pošalica za početak, nakon što stih „dobro doš’o predsjedniče“ nije u Škore izazvao ništa do slijeganja ramenima, skutrio se Šprajc valjda promislivši kako nema smisla unaprijed kvariti odnose s onim koji i nije bez šansi.

Onaj kojeg je ni manje ni više nego vidjelica Barbara Kolar proglasila predsjednikom žirija showa „Zvijezde pjevaju“, možda, danas, sutra uistinu bude predsjednik koji pjeva. Ili je to, ili se Šprajcu zaledio osmijeh na usnama onog trena kada mu je Škoro kazao – svaki moj koncert je predizborni skup!

Ima ovaj internet svašta, pa tako i stranicu zvanu tekstovi.net. Tamo marno članstvo dostavlja manje više precizne tekstove pjesama svojih omiljenih pjevača. Pa ako mu je svaki koncert predizborni skup, ne škodi pokušati iz kantautorskih stihova iščitat kojim smjerom bi zemlju vodio kad na Pantovčak zasjedne. Uradak „Alaj volim ovo sve“ očigledno je vezan uz autobuse što odvode mladost put Irske, Njemačke, Švedske.

- Alaj volim ovo sve,al’ je tužno srce u mene,kad potjeram konje gizdave,priko lijepe zemlje slavonske,prazne kuće, pusti šorovi,i nikog nema da me pozdravi!Kritičari bi mogli zaključit kako Škoro ne zna dalje slavonske grude i pogriješiti. Ima on stih za svakoga. Zahvaljujući pjesmi „Četri vitra“ može u Dalmaciju kad poželi.

- I dok nam bura kosti paraa jugo s mora odgovara,maestral ti si mojih dana,i mog života tramuntana. Ali, nemojmo se lagati, neće Škoro na biračko tijelo vitrovima udarit.

Ima tu teže artiljerije. U pjesmi „Domovina“, ima sve što prosječan birač u nas voli i ne voli; Hajduk, Dinamo, križnog puta, nevoljene Juge, Vukovara, kockastog dresa i čudne muzike, valjda one s istoka.

- Bilo je ratova i križnih puteva,baka je s djecom sama ostala,moj stari Jugu nije volio,sve što je imao bio je nogomet,Hajduk i Dinamo. Himnično posve. Drugi toga nemaju. A u Škore stih do stiha, svi odgovori, sve vjekovne težnje.

Tako, primjerice, razloge neraščišćenih nekih računa što ih Škoro ima s Jugoslavijom, razloge zbog kojih jamačno neće vratiti bistu Josipa Broza na Pantovčak, možda treba tražiti i u skoro šekspirijanskoj YU ljubavi opisanoj u pjesmi „život spaja, razdvaja“-Rasli smo ona i jau doba vjetrenjaa sjećam se još k’o sada,stari joj heroj rada,najdraža boja crvena.

Dalje znate; ljubav velika, ali ćaća zadojen crvenom bojom ne da za poštena građanina Lijepe naše, pa ljubav splasne posve. A sve zato jer nismo proveli lustraciju kakvu, opisan je zadnjim stihom uratka koji kaže:- Nju nisam sreo od tad,al starog vidim ponekad,opet je važna faca,s TV-a fore baca,eno ga opet podoban!

Očito je da će Škoro-predsjednik provoditi tvrdu domoljubnu politiku, biti na braniku domovine. Što s međunarodnim odnosima!? Tu će se svaka napetost rješavati, ako treba i dozom humora kao u pjesmi Haag.

Teško je ne zacupkati na stih:-Sjeli kum i ja u bijelog Golfakrenuli na put, a žene straga,u zemlju tulipana i Krojfa,i sa dva tanka stigli do Haaga.A opet, neće svehrvatsko srce ostati ravnodušno ni na konstataciju:

-Kumu se sviđa, sve gladi bradu,veli mi vidi, sve je pod špagu,ovi resurse koristit’ znadu,svi bi mi trebali biti u Haagu.

Cijeli Škorin glazbeni put zapravo je preko noći poprimio drugačiju dimenziju, pa se čini ponajprije kao godinama brižno tkana taktika za izbore. Kome je do čiste zabave ima i duet s Lidijom Bačić. Ko hoće hardcore eto mu duet s Thompsonom. Kome je do predsjedničkog razumijevanja unutarnjih poslova to je pjesma o maliganima:„Uvijek razlog neki imada se nađem ja sa svimakad se naše male ruke složelitra - voda uvijek može!

Dijaspora se ima također čemu nadati s obzirom na ispovjedni uradak koji se, ako je vjerovati portalu s pjesmaricama, zove „Maria De La Lovrez“. Sreo je on nju sred Jadranske obale, ona je bila iz Meksika, al dida joj iz Lovreća, pa zna naški što je sreća.

Ali, otišla, taman da dijaspora uzme ljubav mladiću, i taman da isti taj mladić s istom tom dijasporom predsjednički sredi odnose. No, kud god da se krene, vraća se Škoro i opet i opet Domovini, krunici, dušama predaka, Bogorodici, korijenima, sopilama, braći i sestrama, vilama Velebita, sudbi kletoj, Dravi, Jadranu, majci što doji hrvatskim mlijekom i svetinjama koje su vjera, ljubav i domovina. Uf! Teška li opusa!

Ali, lako moguće da je pobjednički. Dok je Škoro na RTL-u završavao turneju po TV postajama, naša je Predsjednica na Drugom programu HRT-a govorila nešto u Mostaru na dodjeli nagrada viđenom svijetu BiH.

Vrag bi ga znao zbog čega je tamo uopće bila. Miroslav Škoro je pak, za svog obilaska medija kazao i kako narod očito nije zadovoljan onom što ima, a onda i iskazao otvoren bunt naspram uvriježene prakse da samo dvije partije u nas plijen dijele. Reći pih na kandidaturu onoga koji za sve ima stih, mogu samo oni nalik Lovri Kuščeviću. Nigdje, uostalom, ne piše da dok brod tone mora svirati orkestar. Može se tonuti i uz bećarac.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.