Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. veljače 2020.
Josip Aladrovic / Foto: D. KOVAČEVIĆ
Josip Aladrovic / Foto: D. KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 21. srpanj 2019. u 13:20 2019-07-21T13:20:04+02:00

Zli jezici sad bi mogli kazati kako se premijer Plenković okružio sa sedam patuljaka. Zašto ne, u bajci je to s patuljcima izašlo na dobro, barem po Snjeguljicu

Nekad je jezik brži od pameti, a nekad je prst najbrži taman da se premetne u prst sudbe i to blagotvoran. Sve što je trebalo napraviti jest brzo listati stranice novina, ignorirati naslovnicu koja veli da je »Plenković prelomio«, pa se ničim izazvan zaustaviti na stranici sa slikom zanimljiva ženskog lica. Vrag će ga znati zašto čitatelji i kojom logikom vođeni biraju što će čitati prvo i koji im je tekst zanimljiv. Možda je kriva bila ta moderna kratka frizura, možda pogled što gleda u daljinu s interesom i pažnjom, a možda je jednostavno lakše čitati vijesti iz svijeta nego one domaće.

Tekst otkriva da je na slici Annegret Kramp – Karrenbauer, žena koju, kaže nadnaslov teksta u Jutarnjem listu, njemačka kancelarka navodno priprema za svoju nasljednicu. Pripreme teku tako da je taman u isto neko doba kada je Plenković obznanio kojih sedmoro ministara i ministrica kani privesti sebi, Annegret Kramp - Karrenbauer imenovana novom njemačkom ministricom obrane. E, da, nema se u Njemačkoj vremena za gubljenje. Kako je Ursula von der Leyen postala nova šefica Europske komisije, tako je odmah izabrana njena nasljednica. Novoj ministrici je 56 godina i biografija joj je zapravo divna, pogotovo kad se čita iz ove naše perspektive. Piše tako da je uvjerena katolkinja i da je kao djevojčica htjela postati babica. Od svoje 21. godine je s Helmutom Karrenbauerom, s kojim ima troje djece. On je napustio posao inženjera rudarstva da bi se brinuo o obitelji dok ona gradi političku karijeru, a oboje strastveno vole motocikle! Privatno, AKK (Annegret Kramp - Karrenbauer) kaže da voli muziku i ples. Omiljeni bend joj je Red Hot Chilli Peppers, a voli ona i klasike poput Credence Clearwater Revivala. Kaže da je kao klinka bila štreberica, ona koja se nije usuđivala markirati. »Da bih bila cool rokerica, falili su mi dobri živci«, rekla je u jednom intervjuu.

A samo koju stranicu prije posložene su čekale biografije novih ministara hrvatske Vlade, ili barem ono što se na brzinu dalo pronaći o ljudstvu o kojem se zna toliko da su i suri HDZ-ovci morali guglati njihove životopise. Prvo što upada u oči, ako ne i jedino, njihova je mladost, ona na papiru, ona što se godinama izražava. Evo ih dvojice što 34 godine imaju, ministar rada i mirovinskog sustava i ministar uprave, taman da se ministrica poljoprivrede kraj njih sa svojih 45 može komotno veterankom smatrati. Tu samo iskusni diplomat što će ministar vanjskih poslova biti, čovjek koji je i Franju Tuđmana vidio izbliza, kvari prosjek. Ministar uprave Ivan Malenica pri tom ima sitnu dozu starmalosti u nastupu i kroju odijela, pa ga je nekako lakše ozbiljno shvatiti, no ministar rada istinsko je čudo. Jer, čudo je kad imaš 34 godine i sudiš o radu i mirovinama, a praktički ni ne pamtiš da je prije zaposlenika i djelatnika bio radnik. Još je poraznije za čuti kako u svojim prvim ministarskim rečenicama Josip Aladrović ne zaboravlja reći da je u HDZ ušao sa svojih 16! Ako je rođen 1985. to znači da je osjetio potrebu da 2001. pristupi HDZ-u, a to onda nema što drugo biti nego isti onaj bunt kojim se vodio Karlo Ressler kada je u sličnim nekim godinama čistog bunta pristupio stožernoj stranci. Ili je bunt, ili je presudna bila činjenica da je mladom ministru otac bio ugledan HDZ-ovac, pače župan požeško-slavonski. Pa kako, recimo, djeca pekara i ugostitelja bivaju nasljednici i preuzimaju posao od očeva što su im uzor, zašto slično neko pravilo ne bi vrijedilo i kad je politika u pitanju.

Drugi životopisi nude i manje živosti. Lovi se zato čovjek za slamku, recimo za podatak da Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, pjeva u ženskoj klapi Arija. Neslužbeno čuješ i to da je ministrica demografije i socijalne politike Vesna Bedeković voljela kulturno umjetnička društva. Mario Banožić od državne imovine kratko je bio v.d. direktor VTV-a televizije za koju znaju samo najžešći fanovi radom HDZ-u odani. U njega je barem moderno poštucane brade, no ako to ide uz ocjenu suradnika bivših kako je »izrazito pametan, izrazito ambiciozan i izrazito sklon tome da suradnike gleda s visoka«, onda je i ta brada tek posljedica krivo shvaćene definicije hipsteraja. A što reći o ministru Paviću!? Ništa. O onima koji su kažnjeni tako da ih se za nagradu preseli iz jednog ministarstva u drugo najbolje je ne reći ništa.

Zli jezici sad bi mogli kazati kako se premijer Plenković okružio sa sedam patuljaka. Zašto ne, u bajci je to s patuljcima izašlo na dobro, barem po Snjeguljicu. Dojam je međutim da se premijer okružio Resslerima. I problem mladost, dapače, na mladosti svijet ostaje, ali jest problem kad je mladost, sudeći za sada po biografijama, posve od sadržaja ispražnjena. Nema tu Red Hot Chilli Peppersa, nema klasika rocka, nema motocikla, nema priznanja da su kao mali željeli biti babice, svećenici, nogometaši, nema podatka jesu li voljeli bježati iz škole ili su bili smjerni omladinci. Nema ništa osim da vole Hrvatsku i HDZ! Ima suhe birokratske šprance taman da su posve nalik onom tko ih je i birao. Ili, kako to reče predsjednik Sabora Gordan Jandroković, birani su oni po načelu maksimalne političke korisnosti i za vladu i za stranku.

Premijer Plenković birao je svoju vojsku, tipovao na mladost uvjeren da će s njom prvo kupiti malo mira, a onda ih obučiti da uđu u bitku sa starim lavovima Đakićima, Brkićima, Tolušićima i ostalim društvom. Natjerali ga na smjene, onako nevoljkog da poteze vuče brzo i promptno, roštilji najveći na svijetu, pašnjaci što postaju građevinsko zemljište, referendumi koje nije želio, zaboravljeni datumi na vozačkim dozvolama… No, da je motiv skloniti baš svakoga za koga se kakva afera veže, morao je zapasati i šire. Ali nije. Odabrao je njih sedam, 7 mladih, ali bez talenta za komiku i glazbu. I neka je. Šteta je samo što su do ibera plošni. Možda ih sedam nalik AKK nije mogao ni naći, ali da baš nitko nije njemačkoj ministrici mrvu nalik to je već poražavajuće, kako za zemlju kao takvu, tako i za mladost kao takvu. Pri tom tek vrijedi konstatirati da se oporba tu nema čemu radovati. Tamo se još uvijek mladim zaziva Davora Bernardića, Arsen Bauk, a to je ajme i za zemlju kao takvu i za mladost kao takvu.

Bilo kako bilo, eto nam novih ministara. Žetončići svake vrste zadovoljni, Vlada će trajati do kraj mandata, a neke buduće i izvjesne borbe unutar HDZ-a mogle bi biti krvavije od »Igre prijestolja«. Ženska klapa Arija može komotno već sada početi s uvježbavanjem one koja pjeva »o jednoj mladosti«. Njemačka ministrica obrane čini se duplo mlađa, makar bila duplo starija od naših spasitelja, a to u startu ne daje na dobro, već samo na - isto.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.