Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
29. siječnja 2020.
Na kraju krajeva

Komentar SINIŠA PAVIĆ Šalu na stranu

Foto: V. KARUZA
Foto: V. KARUZA
Autor:
Objavljeno: 7. travanj 2019. u 15:44 2019-04-07T15:44:56+02:00

Hibridni rat je ubio prvi april i u moru svega ništa nam više nije zabavno, osim Gordana Jandrokovića i njegovih visprenih komentara aktualnog stanja vlastite mu stranke, a onda oporbe, Sabora i države

Vrag će ga znati kako se na tu temu uopće došlo, ma činjenica jest da se Peri lice razvuklo u sjetan osmijeh kad se nekidan, makar da je bilo post festum, spomenuo prvi april.

Sjetio se profesora svog nekog koji ih je prije jedno 30 godina tako sjajno nasanjkao na dan od opake šale, da se evo i danas smije tome. Oni, osnovnoškolska dječica, svi došli tog prvog četvrtog u školu, a ovaj im veli :«Idemo! Svi vrstu! Imamo danas cijepljenje!« Klinci, pobijelili od muke, u šoku skidaju majice i zavrću rukave preko lakta i šutke staju u vrstu. U nevjerici čekaju da dolete ljudi u bijelome, pa da im, onako s nogu, podijele cjepivo o kojem im doma ništa mati nije rekla. Bit će zaboravila. Dogodi se i to. A profesor, učitelj, odradio sve kako pravila dobre šale nalažu, učinio da ona traje taman toliko dovoljno dugo da postane opipljivo i stvarno to pelcovanje, pa da ga može u najboljem i najbezbolnijem trenutku odjaviti s onim: »Aprililiiii!« Dobro, prvi tren imaš želju zadaviti ga, ali trideset godina poslije bude ti drago što je uspomene ostalo. Ako ništa ostala je u pameti slika barem jednog školskog kolege kojeg je strah od igle prepao za nijansu više.

Danas, jedno sto a ne trideset godina poslije, prošao je kraj nas taj međunarodni dana od šale gotovo neprimjetno. Malo tko se i pokušao našaliti, pa makar da je loše i glupo. Može se i to, nije svaka godina dobra godina za šalu i pošalicu, makar je vjerojatno nekako po 'vjerske' osjećaje najbolniji bio pokušaj HRT-a da se našali s činjenicom da je splitsku šumu na Marjanu uništio potkornjak. Razgovarati s čovjekom prerušenim u ogromnog potkornjaka, čuti potkornjaka kako se 'šali, kad kaže da mu se iz šume ne ide i neće, i nije neko veselje, ni smiješno. Nismo, međutim, previše trznuli.

Nije se svijet rušio ni zbog informacije kako je predsjednica države smijenila selektora nogometne vrste.

Kako ćeš se trznuti kad se sve u toj vijesti čini itekako moguće. Ona, naime, uredno ide na utakmice nogometne vrste, rado komentira taktiku, ne libi se veseliti s igračima nakon velikih pobjeda i uredno jaše na valu na kojem su na ovim prostorima vazda jahali najdraži navijači nekih klubova. On je, pak, nakon uspjeha u Rusiji postao posve posebna i raritetna vrsta posvuduše, miran i tih, a opet svuda gdje treba biti, spreman recimo poslati brzojav podrške kandidatima najveće stranke na kakvim lokalnim izborima. Uglavnom, taman je tako da ne zvuči nevjerojatno i da se ne čudimo ničemu, a kamo li da se istog i plašimo. Prije će biti da nas dio želi da i nije prvoaprilski već da je živa istina.

Predsjednica i Dalić, a onda i nogomet bili su dio još jednog pokušaja šale, onog u kojem se kazivalo da lobiraju po Španjolskoj ne bi li Dinamov Dani Olmo dobio hrvatsko državljanstvo. Predsjednice je uglavnom prvog aprila bilo toliko u novinama da se i vijest o njenom doktoratu, onom na temu koja je navodno već tretirana, također prvoaprilska šala. Taklo nas je, i ovo s Olmom i ovo s doktoratom, otprilike isto koliko i objava Justina Biebera da ima doma trudnu družicu, pri čemu je mladić priložio i sliku ultrazvuka koju je skinuo, dakako, s interneta. Taklo nas je malo i ništa, nasmijali se nismo, a pamtit nećemo dalje sutra. Jer, fake news je ubio šalu. Hibridni rat je ubio prvi april i u moru svega ništa nam više nije zabavno, osim Gordana Jandrokovića i njegovih visprenih komentara aktualnog stanja vlastite mu stranke, a onda oporbe, Sabora i države.

Šta će nama prvi april kraj, recimo, informacije da je Milijan Brkić zajahao, pitaj svece koliko skupog i koliko snažnog Harley-Davidsona. Pa kada pitaju Jandrokovića je li to Brkić na nekom ledu, on spremno odgovara: »Na ledu!? Koliko vidim on je na motoru!« Što će ti šala kraj selfija što ga okinuti zna opozicijski lider Davor Bernardić, kraj slike njega i vjeroučitelja Marina Miletića i kraj činjenice da mladi opozicionar ama ništa ne uči na iskustvu svojih dičnih prethodnika posve nesvjestan da jedna slika ne mijenja imidž koliko god se on tome, tako očito nevješt, nadao. Što će ti šale veće od nedavne sjednice Sabora, od prazne sabornice u kojoj sjedi samo jedan čovjek, stameni Miro Bulj, dok su drugi odavno digli ruke od svega, pa i od rasprave o Zakonu o financiranju vodnog gospodarstva, i pošli kućama. Ili pak ex ministar turizma koji se u čudu pita zašto učiteljice iz Slavonije ne bi subotom, nedjeljom, vikendom radile preko ljeta u nekoj hotelskoj kući.

A onda, u doba za koje će stručnjaci kazati da je doba postistine kad se sve da shvatiti osim što je istina, eto šale nad šalama. Ivo Sanader u zatvoru! Misliš se, ako to nije vijest k vragu što je. Čak i ako je šala, gorjet će Internet. A ono, na društvenim mrežama slike kućnih ljubimaca, recepti ukusnih jela, nešto malo prirode, gdje koja glazbena numera. Jedva ikog da prozbori išta. Jer u nas se prave vijesti događaju s odmakom, puno prekasno da bi značile išta, da bi bile važne, ili da bi bile smiješne. Ubio ih, bit će, onaj hibridni rat, ili kakav već bijaše onaj rat, o kojem tako voli pričati Domazet Lošo.

Ivo Sanader, sve se čini, više neće sjediti vikendom jedno vrijeme u jednom od kafića zagrebačkog Kaptol centra i čitati novine i to je to. Ni manje, ni više. Jer, u nas se katarze neke događaju prekasno da bi katarze bile, baš kao što se obrasci ponašanja ne mijenjaju nikad što god da se, bilo lažno ili zaozbiljno, nama plasiralo. Ništa se zbog uhićenja promijeniti neće tako ni sa strankom u koju je friški uznik utkao dobar dio sebe. U nas se promjene takve vrste ne događaju. Da se i dogode mislili bi da je prvoaprilska šala. A kada je tako onda valjda valja sva ispočetka i to tako da se krene od sebe sama.

Zora je, ova po novom ljetnom računanju vremena taman da u šest ujutro nije mrkli mrak. Otac u panici budi svog sina osnovnoškolca da ne zakasni u školu. Dijete još sneno i krmeljivo brzo se ustaje, u hodu nešto jede, navlači tenisice bez da je vezice vezao i trči do škole. Svjestan kako šala uspjeti neće ako joj se ne da malo vremena da se razvije, baš kao i toga da se neće pamtiti ako se u pravi čas ne prisnaži da je šala, otac maloga pušta da dođe na pola puta do škole. A onda zvoni mobitel. »Aprililiii!«, viče stari u mobitel.

U pravi mah klincu je došlo da se s vlastitim ćaćom obračuna. Sekunda kasnije bilo mu je taman toliko smiješno da to ni lažne vijesti ne mogu ništa. Kolinda smijenila Dalića, Sanader u zatvoru, Milijan na motoru, Bulj sam u sabornici, Bandić koji govori o podobnima i nepodobnima, sposobnima i nesposobnima…

Šalu na stranu, ma kog' briga!?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze