Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. veljače 2020.
Osvrt

SINIŠA PAVIĆ Kako je HRT Plenkovićev "skori nasrtaj" pretvorio u "grubi nasrtaj"

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 6. ožujak 2019. u 15:34 2019-03-06T15:34:39+01:00

Što, na koncu, onaj prosječan gledatelj koji uredno plaća pristojbu može zaključiti iz priopćenja koje ima potrebu dati za pravo predsjedniku Vlade i čelniku stranke na vlasti koja, zahvaljujući nakaradnom zakonu, ima pravo izabrati svog čovjeka na čelo HRT-a pa to i čini!?

Dan nakon premijerova komentara novinarskog prosvjeda i svega što je taj komentar izazvao, ne čini se posve nevažnim na čas pozabaviti kronologijom, ili bolje rečeno tempom i načinom na koji HRT odgovara na vanjske podražaje. Taj ritam pisanja priopćenja, ta brzina reakcije Glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, u najmanju ruku otvara brojna pitanja, ako već lijepo ne ilustrira kako to i zbog koga to HRT funkcionira tako kako funkcionira.

Elem, premijer Andrej Plenković na pitanja o novinarskom prosvjedu odgovarao je u ponedjeljak i prije 11 sati. Zahvaljujući ponajprije N1 televiziji vijest je brzo letjela naokolo. U izjavi je »nasrnuo« na predsjednika HND-a Hrvoja Zovka uvjeren da je Zovko, kako reče, skoro nasrnuo na svoju nadređenu Katarinu Čakarun Periša. Pače, uvjeren je premijer i da svi problemi novinarstva u Hrvata počinju baš od tog trena.

No, u svojoj analizi premijer je prvi put prozvao i HRT, kazavši da je odluka HRT-ova vodstva da tuži nakladnike bila katastrofalna. Pače, dodao je kako mu uopće nije jasno kako to nekome može pasti na pamet. Premijerovo izlaganje bilo je više nego dovoljan razlog da se HRT-u pošalje upit kane li komentirati premijerov istup poglavito njegovu kritiku na račun kuće.

Pitanje, ili zamolba, ili upit ide put HRT-a negdje oko 13 sati. Odgovor stiže malo prije 17 sati. U njemu rezolutna rečenica da HRT, kao i inače, ne komentira izjave državnih dužnosnika. No, tri sata poslije, malo prije 20 sati događa se obrat! Stiže novo priopćenje s HRT-a i to »nastavno na medijske upite i izjavu premijera Andreja Plenkovića o slučaju Hrvoja Zovka«. Pa se u tom priopćenju Kazimira Bačića kaže da je s Hrvojem Zovkom raskinut ugovor o radu zbog prijetnji i grubog nasrtaja na urednicu IMS-a.

Ono što nakon svega slijedi je niz logičnih pitanja. Zbog čega je Bačić osjetio potrebu malo prije 20 sati dati za pravo premijeru makar je tri sata prije kazao da izjave državnih dužnosnika HRT ne komentira? Zbog čega je Bačić odlučio premijerov spomen skorog nasrtaja pojačati i prekrstiti u grubi nasrtaj? Zbog čega HRT ima potrebu komentirati ono što je premijer kazao o Zovku, ali ne i Plenkovićevu konstataciju da je odluka vodstva HRT-a da tuži nakladnike bila katastrofalna? Zbog čega HRT-u trebaju dva priopćenja o istoj stvari i jedno šest, sedam sati da ih sroči?

Što, na koncu, onaj prosječan gledatelj koji uredno plaća pristojbu može zaključiti iz priopćenja koje ima potrebu dati za pravo predsjedniku Vlade i čelniku stranke na vlasti koja, zahvaljujući nakaradnom zakonu, ima pravo izabrati svog čovjeka na čelo HRT-a pa to i čini!? Odgovori!? Ako ste onaj prosječan, običan gledatelj koji uredno plaća pristojbu, jamačno ih i ovako i sami znate.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.