Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
23. ožujka 2019.
Na kraju krajeva Siniše Pavića

blog Prisavska čista sri(je)da

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva
Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 15. siječanj 2017. u 13:01 2017-01-15T13:01:20+01:00

Gledaš tako Predsjednicu što se dobro osjeća tu kraj Dujmovića, puno bolje nego da je recimo otišla u emisiju Ace Stankovića koja je mrvu ipak gledanija

Ima katkad koja srijeda što se čeka s nestrpljenjem makar nebilo utakmica Lige prvaka, ne dakako onih Dinamovih, već pravih gdje je i Reala i Barcelone. Ova prošla srijeda je bila takva, ona što se čeka. Jer, u danu kada su u SAD-u govorili i Obama i Trump, u nas je skoro pa k’o prvi put govorila naša Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Sve je tu odrađeno kako treba ne bi li napetost dosegla vrhunac. Najprije se otišlo u tu vražju Ameriku, a da nitko ne zna zašto, čemu, komu. Onda je uslijedilo ono fotkanje ispred ograde Bijele kuće taman da se i manje zna zašto, kome, čemu.

Dakako, krenuo je val kritika jer koji to predsjednik ide pred kapiju Bijele kuće praktički sam. A onda, kada je već vrag odnio šalu, a napetost dosegla vrhunac, stigla je najava – Predsjednica će sve objasniti u studiju HTV-a ni manje ni više nego vanjskom suradniku javnog servisa Tihomiru Dujmoviću u njegovoj uspiješnici »Iza zavjese«. I bi »Iza zavjese«, makar te zavjese što se stalno spominje zapravo nigdje nema. Ima samo zastava što se vijori scenografije radi, kad se već gostovanje Predsjednice dogodilo taman na datum kada je prije dvije godine voljom naroda izabrana.

Elem, Predsjednica nikad ljepša, decentno odjevena, taman tako da visoka štikla ima smisla. S druge pak strane novinar, tek malčice ustreptao kako je i red kad uspiješ preko puta sebe posjesti tako važnu osobu koja ti je, uzgred budi rečeno, pri srcu. Razumijevanje je to obostrano koje bi razoružalo svakog, makar mu duša od kamena bila. A kada je tako onda je logično da i opet ne doznamo ama baš ništa o tom putu u Ameriku.

Doznali smo tek da se vanjska politika, sad otkad je Trumpa, drugačije vodi. Sada će valjda i twittanje biti dovoljno. Doznali smo da novinari, jamačno oni koji Hrvatsku ne vole i pojam nemaju o »suverenističkoj politici« zapravo mobingiraju Predsjednicu, jer mobbing je valjda svako na glas postavljeno pitanje. I doznali smo da ima agenda i da ima čimbenik te da će Hrvatska biti sukreator svjetske politike. Zajedno s Amerikom.

Nije bez vraga

Drugi dio emisije bio je uglavnom priča o Srbiji baš kao da će sutradan buknuti nova tranša rata, no to potpisniku ovog teksta nekako više i nije bilo važno. Ta ležernost u Predsjednice i ta dječačka nervoza u novinara sjetila ga je, naime, na dane kada se glavni ravnatelj HRT-a birao tako što su se najprije oko njegova imena dogovorili Predsjednik države i premijer. Javna je to bila tajna.

Dogovor je kuću gradio ili razgradio, sve ovisno koga se biralo i koliko je politika puhala ravnatelju u leđa ili u prsi za mandata. Onda je došao taj nesretni SDP i promijenio Zakon o HRT-u taman tako da saborska većina bira ravnatelja, valjda da je »neovisniji«.  Nije ovo podsjećanje baš bez vraga. Jer, dok je Predsjednica biglisala o mobbingu, ugrozi, regiji, ponajviše Srbiji, bližio se kraju javni poziv onima koji se od malih nogu vide u fotelji glavnog ravnatelja HRT-a.

Završit će natječaj za koji dan, pa će se vidjeti tko su kandidati, pa će ih se redom zvati u Sabor, pa će se izabrati »najbolji«. Baš kao i obično. A zapravo, sudeći prema sudbinama Ine, HEP-a i koječega drugog, dok traje izbor trajat će igra živaca, čerupat će se koliko se može, HDZ će htjeti svog čovjeka,  Most će mu biti oporba, SDP će udarati po aktualnom programu, vladajući nabijati na nos SDP-u ono što su im ostavili u dotu ….

Bit će krešavo makar se skoro do jučer činilo da HRT ulazi u zdravije neko doba nakon v.d. Siniše Kovačića i nakon razdoblja za kojeg samo slijepci neće reći kako je HRT zastranio ideološki i na svaki drugi način vjerujući da primjerice više crkvenih sadržaja na malom ekranu znači i bolju startnu poziciju kad se ravnatelja bude biralo. Na čelo HRT-a je, makar kao v.d., došao Blago Markota. Miran neki lik, jedan od onih što sa svima razgovarati može i svakog salušati može, onaj  za kojeg ne znaš gdje bi ga zapravo svrstao.

Jest, malo je to dalo na povratak u budućnost, na vraćanje u vrijeme od prije jedno osam godina kada je Vanja Sutlić vodio HRT, a Markota mu vodio program, no nakon svih tih zadnjih godina što Radmanovih, što Kovačićevih, nije davalo na loše, ili bar ne na gore. Pače, davalo je na varijantu koja je trajnija i to ne samo zato što se drugih bogznakakvih kandidata ne vidi. Ako ništa ta Markotina umjerenost ima nešto od te premijerove pomirljivosti, makar i hinjena ona u premijera bila. U početku se doduše, na užas zagovornika svekolikih promjena koje su HRT-u itekako nužne, činilo da Markota ne kani raditi dubljih rezova prije nego se dogodi izbor što briše ono v.d ispred funkcije, možda i zato jer mu se tako reklo.

Nova rješenja

No, rezultati interne revizije, stav Nadzornog odbora HRT-a da je revizija važna i znakovita, dali su mu za pravo da počne djelovati i kadrovski, ne samo u programu već i ravnateljstvu. Ili je jednostvano shvatio da pasivnost i nije neka vrlina. Markota mijenja ravnatelje poslovnih jedinica, a onda i najvaljuje kako će pokrenuti postupak revidiranja ankesa ugovora o radu. Ili, pojednostavljeno rečeno, najvaljuje kako će taknuti u novac, u sve te dodatke na plaću za koje se ne zna po kojem su kriteriju dijeljeni. Sve potezi koje se da pozdraviti, ma koliko vlasnike aneksa boljeli. Ali, jedno je što misli narod, a drugo što misli politika.

Navodno se od aneksa problematičnijim pokazalo to što je Markota smijenio Mislava Stipića koji je do jučer bio zadužen za poslovanje. Kuloari kazuju, nije se ta smjena svidjela nekim visoko pozicioniranim ljudima HDZ-a, govori se da je Markoti rečeno da ne dira više ništa, navodno se traže nova rješenja, a nije navodno nego je posve sigurno da će i ljuta desnica iznjedriti svoga kandidata za glavnog ravnatelja, a bome će garant i Grmoja tražiti svoje. Jer, tko je ravnatelj HRT-a da sam odlučuje koga će uzeti sebi u ekipu, pa još dok je »samo« v.d. kad mu je samo slijediti zadanu nit, bila ona crvena, crna, klerikalna, domovinska, sve ovisno do trenutnog stanja stvari!

Gledaš tako Predsjednicu što se dobro osjeća tu kraj Dujmovića, puno bolje nego da je recimo otišla u emisiju Ace Stankovića koja je mrvu ipak gledanija, i misliš se kako je i to samo dio te igre što se igra uoči svakih izbora za čelnog čovjeka HRT-a.  Pa je srijeda velika. Govori Obama, Trump se svađa s novinarima, a u studiju HRT-a Predsjednica i novinar baš kao da se sve ove godine nije u nas promijenilo ništa i baš kao da ćemo i opet »birati« za glavnog ravnatelja onog oko kojeg se Pantovčak i Banski dvori usaglase. Onog tko zna da je postavljati pitanja mobbing, pa ih više, na zadovljstvo svih čimbenika, nećemo ni postavljati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown