Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4
Sutra: 19° 20° 3
24. lipnja 2018.
Na kraju krajeva Siniše Pavića

blog O HDZ-u sve najbolje

Foto Igor Kralj / PIXSELL
Foto Igor Kralj / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 16. srpanj 2017. u 11:41 2017-07-16T11:41:28+02:00

Nema se što propitkivati kada HDZ dela. Slijepo vjerovanje jedina je opcija

Ima li smisla uključiti se u tu epsku polemiku u kojoj s jedne strane stoje jaki aduti Lidije Bačić, pjevačice, a s druge ubojito psihološko oružje u Bruna Šimleše, ljubavologa!? Jest, polemika lagano duši, skoro da joj se vidi kraj, a opet tema je taman takva da se da rastezati poput žvakaće do u nedogled, recimo sve dok se zastupnici u rujnu i opet ne vrate u svoje klupe saborske.

I svi elementi su tu, elementi o kojima znamo sve kao recimo o nogometu, lakim notama, idealnom receptu za sarmu. Golotinja ili pamet!? Kako li se samo Šimleša dao navući na taj lijepak, vrag bi ga znao. Ma, što košta jutrom pogledati ima li neke nove fotografija njene i neki novi status njegov, baš kao i to tko se sve stavio na stranu dobra glasa što se daleko čuje, a tko na stranu izazovna stasa koji zvijezdu kuje. Ako je pak, sve to i jedan sasvim ispodprosječan ljetni derbi na našoj društveno političkoj sceni, ima li onda makar smisla uključiti se u koju promociju literature nastale iz pera svekolikih političara kojima su karijere ako ne pri kraju, oni došle u slijepu ulicu. Pa pišu, da se iz tih uličica iskobeljaju, ako već ne znaju da će ionako i opet povijest biti ponavljačica, a mi papci zajedno s njom. I to spisateljstvo daje na ljeto, na ležerno, a tema je opet takva da svi o njoj sve znamo, imamo mišljenje, pače ne sumnjamo da smo, ako ne kreirali ono sukreirali to o čemu se piše, recimo te dane ponosa i slave o kojima ćaća piše.

Hm, a ako nije u igri ništa od spomenutog, jeste li se barem malo uključili u Severinino majčinstvo, ili ste sve dali na Čilića i njegove Wimbledonske bitke uvjereni da nema bolje za naslovnu stranicu nego Čilićeva slika u velikom formatu. Pomiriti se s tim da slika uspješna sportaša prekriva sve prave probleme ove zemljice, onako kako u pjesmi sve uspješno prekriva ruzmarin i šaš, jednostavno je i lako. A brate i nije Wimbledon svaki dan pa da se ignorira uspjeh našeg življa.

Katolik sve prašta 

E da, Bruno i Lidija, to je tema, makar s druge strane spektra stoji koješta. Evo, javno zdravstvo nam tone u bezdan makar ćemo sve više i više plaćati sva ta osiguranja. Ministar je i u Ace Stankovića gostovao, a to nikada nije dobar znak. Ima i ona reforma školstva. Ni tamo stvari ne stoje baš najbolje, koliko god se nova ministrica trsila sve to pomaknuti s točke, mrtve dakako. Imamo i ministra obrane koji hoda naokolo i ganja neke aviončiće. Ima i Slovenije, tog nestašnog susjeda koji je navalio na Piranski zaljev k'o da nikad mora nisu vidjeli, taman da se čini da ni vješt diplomat poput našeg premijera više ne zna kud bi i kako bi. Ima i Agrokora, praznih polica i dućana koji se polako gase, a da sve manje znamo što se događa i koliko će taj Agrokorgate koštati običan puk. Ima, i dalje ima, ministra financija Marića koji je, vele mu protivnici, sve znao, ali ništa nije činio pa sad Most i drugovi traže komisije, opozive, istrage, čudesa neka. A on katolik, dobro odgojen, pa sve prašta!?

Ima i pravobraniteljica za djecu i Vlada koja je silom želi smijeniti a da nitko normalan ne vidi razloga. Europa cijela se upela kazati da smjena nema ama nikakvog smisla, ali ovo društvo kada nešto odluči ono bome i djeluje, bez ikakve želje da ikome išta objašnjava

Istjerivanje đavla 

A NO HRT-a!? To je priča nakon koje je jasno da nema više natrag. Što je HDZ-ovo, HDZ-ovo je. I dok je tako o javnom servisu ne smije više nitko pisnuti, a bome ni pitati kud odoše svi ti silini novci što ih na mjesečnoj razini za HRT dajemo. Jer, sve da su u NO HRT sjedili crni vrazi, nekako se 'zgodno' poklopilo da HDZ istjeruje đavla u trenu kad isti taj NO HRT-a daje Izvješće o radu u kojem upozorava na niz mogućih nepravilnosti u radu uprave, ove i nekih prije. Prvi put u mali milijun godina eto izvješća u kojem se spominje korupcija, propitkuje i pita; zašto izvansudske nagodbe vrijedne na desetke tisuća naših kuna, zašto netransparentna kupovina vanjske produkcije, zašto ugovori koji nisu logični, zašto ugovori potpisani prije nego su natječaji završili. Tisuću zašto i samo jedan zato - zato jer im se može! I zato je NO razriješen.

Oni koji su trebali nadzirati smijenjeni su jer su nadzirali. Oni kojima je u opisu radnog mjesta pitati, smijenjeni su jer su pitali. A da sve bude poprilično groteskno evo i Anja Šovagović Despot, one koja je umalo bila HDZ-ova ministrica kulture, prozvana kao zaštitnica lika i djela Gorana Radmana!? Netko reče, sve se to pretvorilo u film Krste Papića »Izbavitelj«, da ne znaš gledaš li u čovjeka ili kakvo drugo stvorenje, i da pritom u pravilu svaki put pogriješiš. Ali, cilj je ostvaren i sve da se danas sutra pokaže kako je izvješće zastrašujuće točno, ili pak da su stručne službe HRT-a nekim krivim podacima filali NO pa je isti promašio cijeli 'fudbal', javnost sad zna da nema pravo znati. Znati, pitati, govoriti. O HRT-u sve najbolje! O zdravstvu što juri u bankrot sve najbolje. O reformi školstva sve najbolje. O smjeni pravobraniteljice sve najbolje. Nema se što propitkivati kada HDZ dela. Slijepo vjerovanje jedina je opcija.

Elem, svako ljeto nosi svoje derbije, štono bi se reklo, koliko god bili (be)smisleni. Samo nije krivo doba kiselih krastavaca za tako sjajnu prođu okršaja Bačić - Šimleša.

Njih dvoje u klinču, uspjesi Čilića, Severinino majčinstvo, tele s tri glave i ostala neka čudesa, nisu, ovoga puta, samo plod ljetne fjake i neaktivnosti. Oni su plod činjenice da ovom narodu više ništa ostalo nije osim da se bavi trivijalom. Vlast nas naime uči da ionako ništa promijeniti niti možemo niti smijemo kad su ozbiljne životne stvari u pitanju. Ostalo nam je samo lamentirati o »bitnom«. Samo na tom terenu naš se glas šatro sluša, dok analiziramo što Bačić poručuje kad kaže da je žele svesti samo na guzicu. Samo je tu stav dopušten. Ostalo zaboravite da vas ne 'razriješi' tkogod osjetljiv na čeprkanje po svijetloj prošlosti kada je ona zalog još svjetlije budućnosti. Ima li dakle smisla uključiti se u epsku polemiku Šimleše v.s. Bačić makar bila skoro pa pri kraju!? Dakako da ima. Ostade nam to jedini prostor djelovanja. Sve drugo riješit će za nas vlast, htjeli ne htjeli.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka