Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Blogovanje ludom radovanje Siniše Pavića

blog Mourinho iz našeg sokaka

Foto Davor KOVAČEVIĆ
Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 13. ožujak 2012. u 6:58 2012-03-13T06:58:40+01:00

 Čačić će sve sam, a ova zadnja linija obrane bit će tu samo alibija radi, baš k'o i publika, da strateg ima na kome vježbati svoj golem bahatluk dok ih krivi za neuspjeh, neuspjeh koji će se uz ovakvu taktiku dogoditi i prije rujna za kada je Čačić već najavio mogućnost svoje ostavke

"Ne mogu biti trener, ako mi bekove i halfove postavlja ulica. Ja postavljam bekove i halfove, ako se od mene očekuje rezultat i ja za njih odgovaram. I to je sve. Dakle, ovo su bekovi i halfovi" izjavio je Čačić ne bi li objasnio puku zašto će to ministri ubuduće birati kolikogod treba svojih suradnika onako direktno, po vlastitom nahođenju i vlastitoj simpatiji, a ne po diktatu prezrenog javnog natječaja. 

U moru kojekakvih izjava što ih je od izbora na ovamo dao Radimir Čačić Prvi, ova je, svega mi, najopasnija. Opasna je i zlokobna ma koliko da očijuka s 'benignom' nogometnom terminologijom, odnosno opasna je i strašna baš zato što se nogometa Čačić laća. Jer, ili Čačić o nogometu pojma nema, ili mu je namjera zaigrati opaki bunker, catenaccio kakav svijet od Herrere vidio nije, bez imalo ambicije da se postigne gol i s jedinom željom da poraz ne bude katastrofalan. 

Elem, istina jest da su prošla vremena kada su treneri mrtvi ozbiljni govorili - daj mi stolicu, napravit ću od nje beka. Bekovi danas imaju pravo, pače obvezu, trčati i preko crte koja dijeli teren na našu i njihovu polovicu. Jest, davno je prvo Jusufi, a onda Cuzzi, letio cijelom bokom od jednog do drugog gola, na užas i divljenje nogometnih kibica. Evo se ni bek više ne zove bekom, već ga zovu bočni, lijevi i desni. Ma, istina je i to da Robert Jarni nikada nije bio igrača na kojem se gradila igra. Ni s halfovima nije puno drugačije, a ako pamćenje ne vara valjda je jedino Brane Oblak bio half na kojem se u nas ikad mogla graditi taktika, pa još napadačka, pa još taktika za pobjedu. Može bek, odnosno bočni, biti najbolji na svijetu, može half bit inteligentan do ibera, elegantan i inteligentan, ali ako nema nikog da te njegove bočne trude konkretizira i da zabije, zaludu mu sve. Ne mora ni zabit, ma će svejedno taj vrhunski centaršut s lijeva, ili desna biti stoput manje pamtljiv od rolanja na sredini teran kakvog mangupa s osmicom, ili desetkom na leđima. Život je jednostavno takav, nogomet je takav, bekove i halfove vole samo Talijani jer ih je na to muka natjerala, ili ona Grčka koja je s deset bekova i halfova bila jednom europski prvak, da bi se sada davila u krizi kao takvoj. 

Čačić, prvi potpredsjednik, a zapravo trener, sasvim prosječnog kolektiva "NK Vlada RH", međutim bira halfove i bekove. U trenutku kad nam je voda došla do grla, u trenutku kada smo na korak od ispadanja iz lige i pada u smeće, u trenu kad ovaj narod traži čudesnu predstavu koji će nas izvući iz dreka, traži fantazistu, centarfora, gol više, strateg čuva rezultat!? Koji, da prostiš, jebeni rezultata, kad mi rezultata odavno nemamo!? A sve da ga i imamo, izvedba je na terenu toliko očajna, da publika na stadion više i ne dolazi. Ovaj narod gladan je svega i sit hrvatske nogometne lige, ovaj narod željan je makar druge njemačke lige, a trener Čačić kupuje bekove i halfove da nam zagorča život još više!  

Ima pitanja još, ima primjerice pitanje gdje kani nabaviti svu silu tih bekova i halfova, sad kad je i Čačićeva kolegica  Opačić, koja je valjda kondicijska trenerica u "NK Vlada RH", kazala kako smo mala zemlja s manjkom ljudi koji išta znaju. Samo, ako nema kvalitete, ima partijske knjižice, ima klimoglavaca, stolaca koji su spremni dati se Čačiću u ruke da od njih radi bekove. Ima i dilema zašto veliki strateg nije posegnuo za najboljim rješenjima, ma gdje da su i čiji god da su, jer ako sada nije bila prigoda da se u ime spasa igre kao takve angažira istinske fajtere i znalce, nikad biti neće. No, naš se trener zadovoljio ovim što ima, titulom prvaka osvojenom u srazu s protivnikom koji je sam skinuo gaće, pa bi da tu i ostane makar igrao pred praznim tribinama. A 'ko zanemaruje publiku....    

- Što se pjeniš, pa nije Čačić kazao ništa krivo. Što će njemu nego bekovi i halfovi, kad je sam sve drugo, centarfor i fantazist - veli kolega.

I ima pravo. Čačić će sve sam, a ova zadnja linija obrane bit će tu samo alibija radi, baš k'o i publika, da strateg ima na kome vježbati svoj golem bahatluk dok ih krivi za neuspjeh, neuspjeh koji će se uz ovakvu taktiku dogoditi i prije rujna za kada je Čačić već najavio mogućnost svoje ostavke, ostavke koju će dati jer ulica ne razumije njegovu genijalnost i ne kuži da "radi za dobrobit naše djece i domovine”. Jebote, ne bi da je Mourinho. A nije. Više je Anži Mahačkala gdje Roberto Carlos Čačić može biti i bek, i golgeter i trener. Ako je to ta Europa, e onda smo džaba krečili.            

Veli Čačić na koncu, u maniru najvećih trenerskih demagoga što ih je ova škrta zemlja dala, neće njemu ulica sastavljati momčad. E, tu se i ponajviše prešao. Ulica je sastavljala momčadi i većima od njega, ulica ga je, zaboravlja prvi trener - potpredsjednik u povijesti "NK Vlada RH" i izabrala, pa će ga i smijeniti. Ulica, ako se ne desi čudo pa ga na red pozove predsjednik "NK Vlada RH". Ne može ni taj šutjeti dovijeka, ma koliko se činilo da je posao učio od Mirka Barišića i da s nogometom ima veze koliko i s premijerskim poslom. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.