Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. siječnja 2019.
Blogovanje ludom radovanje Siniše Pavića

blog Jadranka, ubojica rutine

Snimio Vedran KARUZA
Snimio Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 17. svibanj 2011. u 7:54 2011-05-17T07:54:00+02:00

Valja se s mužem vidjeti čim rjeđe, kazala je Željka Fattorini, ili se barem meni učinilo da je to kazala. Pače, imala je i na prvu dosta logično objašnjenje. Muž na jedan posao, ona na drugi, a kad dođu doma imaju se o čemu do sita napričati jer svatko kući nosi zanimljivosti sa svoje rabote. Nema šanse da dosadite jedno drugome ako se preko dana malo vidite i radite posve oprečne stvari

Čast i EU-u, i SDP-u i HDZ-u, stratištima svake vrste kako s ovu tako i s onu stranu granice, inflaciji, kreditima, troškovima života, korupciji, antikorupciji, lošem nogometu i pregroznom Eurosongu, lošim vremenskim prilikama, nikakvom zdravstvu i još gorem školstvu. Elem, 'benti državu kao takvu, ma nije to ono s čim nas se zadnjih ohoho dana časti. Sve su to sitnice dok s naslovnice ne zavrišti – RASTAVA! A baš su takve u zadnje vrijeme ultimativna poslastica većine naših trendsetovskih časopisa. Tko se rastavio, zašto se rastavio, tek sada se rastavio a da je pameti i prije bi, ili već se rastavio a da je bilo pameti ne bi se ni ženio/la. Rastava je, da rak s rakom opći, ultimativna moda.

Tko se nije rastavio ne da je magarac bio nego nikad neće na naslovne stranice. Ukrasti i rastavit se, to je u nas bar lako. Stoga je 'logično' da oni koji su magarad, pa se još hvale kako su u braku kojih deset, dvadeset ako ne i trideset godina izazivaju svekoliko divljenje. Oni su takvi junaci, takvi rariteti da ih se tretira u televizijskim sijelima, pa u čudu gleda te pita – oprostite koja je tajna vašeg uspjeha!?

E, pa Željka Fattorini, u jednoj od takvih TV sijela, svoju je tajnu i otkrila. Valja se s mužem vidjeti čim rjeđe, kazala je, ili se barem meni učinilo da je to kazala. Pače, imala je i na prvu dosta logično objašnjenje. Muž na jedan posao, ona na drugi, a kad dođu doma imaju se o čemu do sita napričati jer svatko kući nosi zanimljivosti sa svoje rabote. Nema šanse da dosadite jedno drugome ako se preko dana malo vidite i radite posve oprečne stvari. To, plus svako toliko osama koja nije jednostrani bijeg već je blagoslovljen i s druge strane u ime mira, sloge i ljubavi i nema rastave! A to nas, kako je i red, dovodi do rutine. Rutine koja ubija. Rutine koja ne valja. Rutine koja je smrt za strast. Rutine koju je sam vrag crni izmislio u svojoj borbi protiv brakovanja, kao da s druge strane svevišnji orgija povazdan.

Sve je rutina i sve je opasno; pranje zuba jutrom, kava na poslu, ručak iz dostave koliko god mijenjali dostavljača, trka po dijete u školu, osmijeh što ga razmjenjujete s učiteljicom, kurtuazni dobar dan što ga darujete susjedu, televizor koji se pali čim uđete u kuću, frizura u Ivane Paradžiković, ručak koji je više večera, dijete koje valja potjerati leći, umor od sveg spomenutog i seks koji je vazda isti jer nema ni vremena ni force. Lako je dok sve to živite, onako kako su i drugi živjeli prije vas, čak vam se sigurnost doma, vlastita kvartovska birtija i vazda pouzdan mesar, brico i automehaničar čine blagoslovom, sve dok vam ne kažu da je to rutina i da to ubija. A nakon tog saznanja sve ostalo je tek pitanje egzekucije, ubojstva rutine kao takve. Jer, ako je Rutina nakon svih ovih (25 ideš!!!) godina rastavila Mariju Shriver i Arnolda Schwarzeneggera, sada kad on više nije guverner Kalifornije i kad su mogli u miru živjeti, onda je i nama bježati glavom bez obzira.

Samo, uvijek i na sreću, ima samo. I pritom je svejedno je li vam se prosvijetlilo zbog naoko male neke stvari kao što je nedjeljna crtić matineja jedne male rutinske obitelji, ili je u pitanju bilo nešto baš veliko onako kako je veliko moralo biti srce 34-godišnje Petre Grgošević Trgo koja je svoj opasnosti za život usprkos odlučila zatrudnjeti, a onda 65 dana poslije kliničke smrti rodila djevojčicu Milu. Petra je svoj život dala za Milu. Većeg od toga nema.

Dati sebe na pladnju ljudima oko sebe, to bi nekako trebala biti rutina. Ali nije. Tko zna, možda od rutine i bježimo jer za takvo što nismo sposobni.

A možda je autora ovog teksta, poput groma ošinula istina da na poslu dijeli sobu sa svojom zakonitom. Ako ga to ne čini totalno out i retro, nimalo liberalnim i posve konzervativnim, te posve na udaru rutine, onda ne znam što je. Ako ga to ne natjera na bijeg, onda k vragu što će. Spasiti me može tak naša Vlada na čelu s onom koja zna kako se čuva zdravlje nacije. Jer, nitko bolje ne razbija rutinu od onih koji nam serviraju i EU, i SDP i HDZ, i stratišta svake vrste kako s ovu tako i s onu stranu granice, inflaciju, kredite, troškove života, korupciju, antikorupciju, loš nogomet i pregrozni Eurosong, loše vremenske prilike, nikakvo zdravstvo i još gore školstvo, te štošta drugo. I zato joj samo hvala! Jadranka - čuvarica vašeg braka! Ubojica rutine! Da je pameti izborna kampanja bi samo na tome počivala!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka