Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 2n
Sutra: 6° 6° 2n
22. veljače 2019.
Blogovanje ludom radovanje Siniše Pavića

blog Draga Anđo, posvoji nas!

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 26. travanj 2011. u 7:35 2011-04-26T07:35:00+02:00

Izlaza u svakom slučaju ima. Valja samo čitati novine. Zato u Vladi, Uredu Predsjednika i svakoj ozbiljnoj hrvatskoj tvrtci  i rade press clipping. Ne bi li danas sutra bilo - Bonjouir Bunyora, ovdje, pardon, ici Croatia!    

Dobro je! Tone šunke platile su svemu usprkos, janjad brojna zablejala je pred blagdan zadnji put u životu, jaja su se i opet prvo bojala da bi se razbijala, slatko se tamanilo kao da sutra ne postoji. To sve hoće reći da je i ovaj Uskrs odrađen baš kako valja. Samo, sutra itekako postoji. Evo ga, tu je, pa ti, braco, vidi kako ćeš nakon jedna uzorno obilježena uskrsnuća, odraditi drugo, ono financijsko. Koštalo je i janje, koštala su jaja, neku siću je stajala i šunka, slatko se nije mukte htjelo mijesiti, a obročno se još uvijek plaćaju i neki drugi financijski grijesi. Elem, što sad, i ima li ikakav drugi put, osim da se i opet bude mrzovoljan neki Hrvat, koji ni dan nakon što je nebesa slavio, put njih napinje roge, ljutit na sebe i na cijeli svijet, jer mu je, opet, novčanik prazan!?

 Sutra itekako postoji. Evo ga, tu je, pa ti, braco, vidi kako ćeš nakon jedna uzorno obilježena uskrsnuća, odraditi drugo, ono financijsko

A rješenja ima. Valja samo malo pažljivije čitati novine!

Istinabog, vijest je bila mala, sitna, s malom slikom, još manje teksta i potpisana inicijalima. Zato je i u to malo mjesta stalo i nade i ufanja više nego u nekim propovijedima blagdanskim. A zato što je nada i ufanje, zato su nam i servirali tu bajku onako, uzgred budi rečeno, uz naslov koji sam po sebi i opet ne sugerira bog zna što. "Umjetnik Alfred Krupa službeni slikar Bonyora". Hm, to daje ponajprije na vijest iz rubrike kultura, a to u nas i nije ništa drugo do stranica na putu od, ili ka sportu. No, ako ste u čitanje i krenuli iz puke znatiželje ili uz lagani podsmjeh, sigurno vam se osmijeh zaledio na licu kad ste shvatili kako je karlovačkog profesora Alfreda Freddya Krupu kralj Solomon Iguru I. imenovao novim službenim slikarom svoje monarhije, zapadnougandske kraljevine Bonyoro! Rukirabasai Aguatamba Solomon Gafabusa Iguru I. jednostavno nije znao ostati hladan na zahtjev za pokroviteljstvom što ga je primio od Krupe. I neka je tako! Jer, ova ugledna karlovačka obitelj u kojoj su stasali plemići, akademski slikari, poduzetnici takvog kova da i jedna karlovačka ulica nosi ime pokojnog slikara Alfreda Krupe (1915.-1989.), takav status je i zaslužila. Tim više što su,  ako tisak nedavno nije lagao, svom pedigreu usprkos, deložirani iz svog stana, a sve zbog kredita, banaka, birokracije i koječega drugoga, čime hrvatsko poduzetništvo obiluje. Samo, nije ovo priča o obitelji Krupa. Ovo je priča o još jednom mogućem izlazu iz naše krize.

Tvoje je srce, Anđo naša, veliko, najveće. A kad je već tako, kako bi bilo da i našu malu obitelj jednostavno posvojiš!?

"Draga Angelina Jolie! Ako se mene i moje najbliže pita, ti si, Anđo, draga (Anđa se kaže u nas u Croatia) najljepše glumačko lice što je ovim svijetom ikada hodalo. A to što si se sparila s Bradom Pittom, dokaz je kako lijepo i pametno i lijepo i pametno mogu itekako ruku pod ruku. U našoj kući više nema zidnih tapeta, umjesto njih polijepili smo vaše postere u prirodnoj veličini, a imena vaše mnogobrojne dječice u nas se dekliniraju do besvijesti, ne bi li vas znali zazvati ako se, daj bože, katkad po cesti sretnemo. E, da, dječica. Iz cijelog svijeta. Jer, tvoje je srce, Anđo naša, veliko, najveće. A kad je već tako, kako bi bilo da i našu malu obitelj jednostavno posvojiš!? I mi smo ti, znaš, zapravo iz jedne egzotične zemlje. U nas je, brate, situacija jadna, budućnosti se ne vidi, a tebi bi to bio trošak koji se i od poreza odbija, koliko je milosrdan. Nema nas nego troje, svih smo oblika,  veličina i godišta, taman smo toliko šareni da bi vam možda štogod i pripomoć mogli. A da bi nas spasila, spasila bi nas!
Eto, toliko, hvala i svako dobro!"

Dobro, možda će vam bolja polovica na ovo kazati da niste normalni, i da ste kreten, možda je i u pravu glede stila, jer, ako već pišete, ne morate glumiti retarda ne bi li izmamili suzu u Angeline, ali ne dajte se smesti. Samo budite uporni. Marka košta malo i ništa (prisnije je to negoli mail op.a.), a donijeti može mnogo. Stil će, pak, doći sam po sebi, kako se više bude pisalo.

Ako neće Angelina, možda će Berlusconi pasti na spomen šukundjeda koji je kao kopile neke plemkinje iz Kalabrije završio u splitskom sirotištu, da bi onda posadio i lozu kojoj ste izdanak. Ili će se fenomenalni Leon Messi rsplakati kad shvati koji ste samo bili nogometni talent, ali vam mrski komunistički režim nije dao da se razmašete kako bog zapovijeda. Ili će Bill Gates pasti na dupe kad shvati koliko ste željni svekolikih elektroničkih novotarija, samo kad ne bi bili primorani za kupovinu najobičnijeg gadeta sakupiti tri bilijuna plastičnih boca. Možete, naravno, biti veliki altruista, pa staviti sebe po strani i pisati idolima svoje supruge ili djece. Nije problem ni da su vam apetiti manji. Ne mora vas onaj na koga ste pismo adresirali baš skućiti i financijski osigurati do smrti. Bit će dobro i da vas barem na čas učini dostojnim čovjeka.

"Dragi gradonačelniče Kopenhagena! Svega ti, ako si ikakav čovjek, a kažu da si ljudina, daj, molim te, pozovi mene i moju zakonitu sebi u goste na cirka deset dana. Jer, ako se to uskoro ne dogodi, ako moje milo na tren ne osjeti kako je živjeti u zemlji reda, reda i samo reda, u zemlji u kojoj se nitko ne tušira iza deset, jer je, s pravom, kažnjiva i pomisao da se u taj sat uznemirava susjede vodom koja teče, raspast će se od tuge. A s njom i ja, što bi, je li, bila nenadoknadiva šteta."

Ako je i utopija, naša je

Tisuće pisama, za ono malo sreće. Jer, nikad ne znaš koja to kraljevina, za koju ni čuli niste, osim slikara, traži, recimo, i službenog biografa. A onda, onda je na malim ekranima osvanula vijest kako je u Vinkovcima neki sretnik uplatio loto pa dobio 27 milja kuna. Pape je stavio pisma i koverte, i marke i članak o Krupi sa strane. Umjesto svega spomenutog, na stolu je bio kalkulator.

"Datum mog rođenja puta dva je 18 ženinih godina, dijeljeno tri, a na to je oko 25. Ženo, kad nam je rođena susjeda, ona što svako malo zapne na ulici za deset kuna. Ženo..."

Bolja polovica možda vam i opet kaže da niste normalni i da ste kreten. Ali ako je i utopija, naša je. A nit' smo orali, nit' smo kopali, a bome ni ukrali nismo! Samo smo na tren požalili što nas je vjerovanje u uskrsnuće svake vrste i opet toliko koštalo. 

Izlaza u svakom slučaju ima. Valja samo čitati novine. Zato u Vladi, Uredu Predsjednika i svakoj ozbiljnoj hrvatskoj tvrtci  i rade press clipping. Ne bi li danas sutra bilo - Bonjouir Bunyora, ovdje, pardon, ici Croatia!    

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
S pet zvjezdica napunite sezonu brzo, lako i jednostavno