Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. veljače 2019.
Na kraju krajeva Siniše Pavića

blog Dolje jelu, djelu i odijelu

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 26. veljača 2017. u 9:34 2017-02-26T09:34:47+01:00

Nije ovo, da se razumijemo, nikakav udar na Predsjednicu. Ni prethodnici nisu bili nešto

Jest, usta su dječja, ajde tinejdžerska, ali govore puno. Elem, škola je osnovna, valja u srednju, a to je kompliciran proces. Em moraš imati sve petice, em moraš paziti da odabereš školu iz koje ćeš lakše na neki fakultet.

Em moraš biti tinejdžer, a ne štreber, em ti starci pojma nemaju kako taj čitav svijet i sustav funkcionira. Uglavnom, moralo je prije ili poslije doći do pitanja; dobro, a s čim se ti u životu misliš baviti, što stvarno želiš raditi!?

- Pa to znate. Želim biti redateljica!

- Dobro, to znamo, ali ajde sad realno, šta bi htjela raditi?

- Realno!?

- Realno!

- Realno bih htjela biti Predsjednica!

Sva je sreća što se tinejdžerica prva počela grohotom smijati, jer da nije, svega mu, tko zna kud bi sugovornike razgovor odveo, tim više što se nakon svih istupa Predsjednice u zadnje vrijeme jedino mudro čini zaključiti da instituciju Predsjednika treba ukinuti!

Dok je vrijeme. Krug smo, uostalom, lijepo zatvorili, evo imamo ženu za Predsjednicu a s tim se malo zemalja na svijetu može pohvaliti. Pripadnika/cu LGTB zajednice na čelu države realno je isto sniti koliko i vjerovati da ćemo se ikada dočepati ta tri planeta zvjezdana sustava što se zavodljivo Trappistom zovu. Nije baš ni da ćemo suverena ikada tražiti među Hrvatima koji tu ne žive od stoljeća sedmoga, a kad je tako i kad smo sve već probali, i generale, i šerete koji viceve pričaju, i one koji su u miru Predsjedničkih dvora skladali suite, ajmo mi to ukinuti. Više od ovoga ionako nema.

Tri mušketira i dama. Četiri asa. Možete varirati koliko hoćete. Ne da ne fali peti, nego bi samo zakomplicirali sve te jezične bravure kad bi petog uveli u igru. Predsjednica je ionako dosegnula vrhunce nakon kojih nema više naprijed, samo natrag.

I nije za ovaj zaključak kriv Mislav Bago, novinar Nove TV i njegov razgovor s Predsjednicom u ime dvije godine njena mandata. Ali, poučno je, u ime teze, citirati štogod iz tog razgovora, recimo ovo!  

- Dosta toga ste obećali. Koje ste to izborno obećanje dosad ispunili?

- Izborna obećanja sam ispunila, prije svega koncept zajedništva. Dakle zajedništvo je počelo dominirati u javnom diskursu, za razliku od onih podjela...

- Pa ne bih se složio baš...

- Ja bih čvrsto stala na tome. Nema više onih uvreda, onih ponižavanja, nema podjela. Počeli smo se konačno fokusirati na egzistencijalna pitanja, a ne na ideološka. To je bio jedan od mojih temeljnih ciljeva.

- A porast netolerancije, gospođo Predsjednice?

- Ne bih rekla da je došlo do porasta netolerancije, upravo suprotno. Mislim da još puno posla predstoji pred nama, da moramo raditi na tome, toleranciji prema svim građanima u društvu, prema svim političkim opcijama. Međutim, politički diskurs je puno drugačiji, postoji veće poštovanje prema institucijama i da, još uvijek nažalost ima govora mržnje u našem društvu. Još uvijek ima jako ružnih naziva.

- Ne očekuje li se od vas, da kao Predsjednica države budete prva i osudite to, a ne da budete među zadnjima?

- Pa ja sam uvijek među prvima, gospodine Bago...

- Nije istina. Podsjetit ću vas na klub Super Super. Na njih je bačen suzavac, a vi ste nakon drugog dana reagirali, tek nakon što su svi (ostali) reagirali i to osudili.

- Reagiram uvijek kad je u pitanju nasilje i dopustite mi da reagiram sukladno informacijama koje imam. Naravno, treba osuditi svako nasilje. Gospodine Bago, svaki dan se događa nasilje u obiteljima u Hrvatskoj, događa se nasilje u školama, događa se bullying, događa se nasilje na ulici. Dakle, bilo kakav govor mržnje, bilo kakva netolerancija, govor mržnje koji osjećam prema institucijama i sebi samoj, isto tako očekujem od odgovarajućih institucija u Hrvatskoj da reagiraju pa i od cijelog društva. Da se konačno uljudimo i da počnemo jedni prema drugima nastupati s tolerancijom i poštovanjem.
Eto! Ima Predsjednica pravo, tolerancija i poštovanje, makar naokolo šetala u haljini koja se stapa s dezenom zidnih tapeta, ili tvrdila da je u osam opjevanih sekundi rukovanja s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom uspjela izmijeniti  nekoliko konstruktivnih rečenica i dogovoriti se o daljnjoj suradnji, a onda razgovarati s njim o daljnjem partnerstvu Hrvatske i Sjedinjenih Država. Da je spiker što u TV reklami govori da se prije uporabe za moguće indikacije i nus pojave valja posavjetovati s liječnikom, ne bi stigla bolje i više. Zato s tolerancijom i poštovanjem, ajmo sve to ukinuti. Nije ovo, da se razumijemo, nikakav udar na Predsjednicu. Ni prethodnici nisu bili nešto.

Pače, što vrijeme više prolazi sve se više čini da je jedino Otac Domovine znao svim svojim bićem napuniti sve te kvadrate na Pantovčaku, makar je njemu sve to bilo samo kancelarija za ozbiljno razmišljanje o povijesnoj nam zbiljnosti. Svaki sljedeći samo je bio sve više stopljen i sljubljen sa zelenilom Predsjedničkih dvora. Život bez Predsjednika ili Predsjednice zato bi, ako ništa objekt revitalizirao, razigrao ga do krajnjih granica. Jer, ako smo ukinuli funkciju, nismo dvore! Djeca i oni malo stariji, domaći i strani gosti i opet bi imali priliku doći tamo gdje paunovi šetaju, a srnice se već nekako glasaju.

Pa bi zavirili u tematske sobe, jer bi svaki Predsjednik dobio svoju. Pa bi se igrali igre »gdje je Titova bista«, a bista bi se, vješto vođena, svako malo skutrila u drugoj sobi. Pa bi se iz zvučnika puštali malo vatreni govori o jalnuškim diletanitma, a malo nježna glazba Predsjednika  skladatelja, ako se već ne bi začuo neki vic ili vrtio negdje snimak povijesnog susreta koji je stao u osam sekundi. I kuhinja bi radila dalje te nudila četiri menija, a bilo bi i kutaka u kojim bi se zorno pokazivalo kako se to, recimo, heklaju raskošne haljine kojima aktualna Predsjednica razbija stroge diplomatske tričarije, pače kida protokole u paramparčad.

Zavirili bi klinci i u kakvu arhivu pod stručnim vodstvom kakvog Bože Petrova, a organizirala bi se i dalje velika primanja za drage pripadnike sedme sile i drage ljude općenito, baš kao što bi se lente neke dijelile. A na kraju posjet fotografija, ali ne s jedinim, nego s četiri lika od kartona, da se nađe, za uspomenu i da je zajedništvo. Bilo bi to fino kartonsko zbogom kultu jela, djela i odijela!

Elem, nije ovo kritika, veće samo promišljanje za budućnosti. Pa kad već nećemo za života, ni mi ni naša djeca, stići do Trappista, da bar za tu djecu, a bome i za funkciju predsjedničku, učinimo nešto korisno. Neka opipaju iz bliza koja ja to muka, pa da vidimo onda ima li još koga kom' se čini da Predsjednikom, pače Predsjednicom u nas može biti, ama svatko!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja na dobrobit učenika i gospodarstva Republike Hrvatske!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!