Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 3
Sutra: 17° 17° 3
22. travnja 2019.
Na kraju krajeva Siniše Pavića

blog Birati i(li) urinirati

Birati i(li) urinirati
Birati i(li) urinirati
Autor:
Objavljeno: 26. ožujak 2017. u 10:48 2017-03-26T10:48:50+02:00

Eksplicitnijeg, iskrenijeg, snažnijeg izraza građanskoga stava od onoga u mladog Zagrepčanina Davida Ujevića, odavno nije na ovim prostorima bilo 

Damir Habijan prije lokalnih izbora učvršćuje mišiće! Istina! Evo ima i slika koju je sam objavio na Instagramu. Teretana, kratke hlače, utezi i to onako pravi k'o u profesionalaca i ajmo! Svjestan je očito HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina da će se ovi izbori dobivati 'na mišiće', pa evo marno diže utege. A zna očito i da više marketinški vrijedi slika u kratkim hačama s jakim mišićima, nego sto Ilčića koji će ići naokolo i opanjkavati ga. Svjestan je uz to, jamačno, da i ne možeš drugačije doći do prostora medijskog i srca biračkog kraj svih Bruna Esih kandidata. Pa vježba da se slika, ili se slika da vježba.

E, da Bruna Esih. Sve se oko te dame uskomešalo. Pa prijatelj joj onaj, pa prijatelj joj ovaj, pa ne valja što je lijepa, pa ne valja što nije još ljepša. Rasturit će, kažu, HDZ, podijeliti ga na pola. Zašto ne bi!? Bilo bi nekako antički veliko to da se ekskluzivno muško društvo raspadne ne zbog ideologije, već lijepe žene što se ideologijom bavi. Samo, valja i aspirantici na mjesto gradonačelnika Zagreba znati da sve traje u nas dva, tri dana. Ako afera Dnevnice nije trajala dulje od tjedan, ili taman toliko dugo da danas u novine Saucha stiže samo kad u Saboru čita Kafkin »Proces«, ako se zbog Agrokora uzbuđuju još samo dobavljači i Gazda, pa kako će ona, jadna ne bila, držati tenziju sve do izbora. Ni jači igrači ne znaju što bi i kako bi.

Evo recimo majstori što će u Splitu na megdan i naslovnica »Slobodne Dalmacije« od neki dan. Andro Krstulović Opara koji poručuje da je u Zagrebu gdje rješava splitske probleme. Koliko samo gorke istine u jednoj rečenici i koliko zablude u dičnog kandidata HDZ-a vazda savršene oprave koji misli da mu je takvo priznanje na diku. Je li se to u Zagreb hita k'o nekad recimo u Beč i Peštu, taman da se prizna kako smo sretni što smo centralizirani do ibera. Ili je to Oparino priznanje da se ništa ne može bez blagoslova središnjice, pače Vlade, u kojoj sjede skoro pa sve ljudi njegova stranačka dresa. Hoće li tako biti i sutra!?

Hoće li gradonačelnik »najluđega grada na svitu« trčati svako malo u metropolu da pita što ćemo i kako ćemo. Ili će otvoriti ogranak poglavarstva recimo uz Savu, pa da život uz nasip živne i da je Opari lakše dok po Zagrebu traži rješenja za Split. Mogao je jednostavno poručiti da kampanju za splitskog gradonačelnika vodi iz Zagreba. Bilo bi poštenije i poštenom biraču HDZ-a draže. Jer, jedan čovjek, jedan vođa bila je vazda parola, što god Bruna Esih o tome mislila.

A na istoj toj naslovnici i Marijana Puljak koja kaže da joj je cilj doći do svakog građanina Splita. Lijepo zvuči. Pokazuje skrbnost u startu. Ma, koliko bi joj samo trebalo dana da zakuca baš na sva vrata, da se rukuje sa svakim građaninom, da u svakog doma popije kavu, da svakog sasluša i da svakom pokuša riješiti njegov problem. Kako se to radi zna samo Crkva, ona je upade u svaku kuću i stan vježbala godinama. To se inače zove i blagoslov. Njen protukandidat Željko Kerum, kada je onomad bio gradonačelnikom, nije imao ambiciju dolaziti građanima, već ih je vabio da dolaze k njemu. Završilo je, kako je završilo. Ili je tako počelo, ako građanstvo i opet poželi imati ordinaciju u koju će dolaziti. S druge pak strane, da je Marijana Puljak ozbiljan kandidat svjedoči činjenica da su joj prikačili posjete Kući cvijeća. Čim ti Tita zalijepe na čelo, znači da si opasan kandidat. I da je u Puljak manje straha od onog svakog građanina kojeg će danas sutra posjetiti, ladno bi im, u stilu srbijanskog predsjedničkog kandidata Ljubiše Preletačevića Belog, rekla - jesam, a ’ko nije!?

Mostov Robert Pauletić će pak učiniti sve da Split ostane grad mladih. I ovo zvuči zgodno, mladost uvijek zvuči zgodno, skrb za mladost uvijek zvuči zgodno. Da mladi nisu važni ne bi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović do Švedske potegla da moli našu mladost da se vrati kući. Što je Švedska kontra Hrvatske. Što je Stockholm kontra Splita grada. Samo, što ćemo s onima koji mladi nisu. Što sa zarana umirovljenim radnicima propalih tvornica koji nit' su mladi, nit' su stari samo su bezvoljni, jadni i čemerni. Starost danas hrani mladost. Starost ni na onaj svijet ne može jer im mladost ne uspijeva stasati ni sa četrdeset. Bolje bi bilo obećati da će Split biti grad u kojem će se starci osjećati mladima. Samo, toliko šašav nije ni Kerum, a kamo li će biti Pauletić.

A Kerum, ta živuća legenda, taj Trump prije Trumpa, Preletačević prije Preletačevića, taj nedosanjani san svakog tko se danas kune u Pernara. On će jednostavno uložiti u kampanju pet milijuna nečega, jer »nema kilavo«. I to je to. I tako će riješiti Oparine probleme, doći do svakog građanina, mladost zadržati uz svoje skute. Njemu mišići neće ni trebati. Trebat će mu tek koja feta pršuta da s njom obloži čelo.

E, da lokalni izbori, festival demokracije, ili demokratski mrak. A tek je počelo. I počelo je taman tako da se bez imalo krzmanja može reći kako je majstor te lokalne predizborne i svake druge igre i opet samo jedan. Ne, to nije Vojko Obersnel, koliko god da je dugovječan poput kakve sfinge. Majstoru je ime Milan Bandić. Kako neće biti majstor kad je zaratio s petokrakom zvijezdom i to tortom zvijezdom, danima prije nego što je mađarski lider Orban zabranio zvijezdu Heinekenovu. Kako neće biti majstor kad je svakom građaninu prišao tako da mu poput ispovjednika oprašta jedno švercanje u tramvaju i jedno nepropisno parkiranje.

Kako neće biti majstor kad silom dječici u vrtićima dijeli šlape, dok mu se po školama ruše prozori. Kako neće biti majstor kada je spreman jednu te istu fontanu na Britancu triput graditi i rušiti samo da ostane traga. A onda, pred otvorenje fontane koja za malo vjetra piša po onima koji čekaju autobus, dođe David Ujević pa se u nju popiša. Eksplicitnijeg, iskrenijeg, snažnijeg izraza građanskoga stava od ovoga u mladog Zagrepčanina Ujevića, odavno nije na ovim prostorima bilo.

No, narod, barem onaj nazočan svečanom otvaranju fontane, krenuo je performera ganjati naokolo spreman ga predati u ruke svakoj vlasti da ga nauči pameti. Mi pišanje naokolo dopuštamo samo valjanim kandidatima, političarima, uvjereni da nam to po leđima godinama samo kiša pada. Običan puk tu prolaza nema. Ne da narod.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš