Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 2
Sutra: 18° 21° 2
23. lipnja 2018.
Na kraju krajeva Siniše Pavića

blog Av, mijau koji jesi….

Av, mijau koji jesi….
Av, mijau koji jesi….
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2017. u 9:18 2017-01-08T09:18:20+01:00

Ako se može šaliti Bandić, premijer, predsjednica, svi osim možda prvog gospodina, zašto se ne bi šalili i oni koji blagoslov dijele

Poslije svakog dočeka nove godine, poslije svake terevenke uz sarme, odojak i francusku salatu neminovna je, kažu stručnjaci za ljudsku psihu, postnovogodišnja depresija. Zaludu ti, recimo, ta nestvarna sniženja kad u novčaniku nema više ni kinte. Ili je ima taman da se još ode na skijanje, makar na milijun rata i makar susjedima za dišpet, pa se kući vrati još deprimiraniji. Tako je to, zadnja sarma u se i ajme ti ga. Jer, tko zna što nas čeka. No, ovaj put, u ovoj našoj zemljici sve je drugačije. Kao da se čitav taj politički establišment potrudio da nam brigu udari na veselje. Veselje vreba iz svakog kantuna, pače ima ga i više nego ga se da podnijeti.

Bandić Milan recimo. Ta fantastična staza skijaška usred Zagreba. Taj mini spust težak pitaj svevišnjeg koliko kuna, taj snijeg navežen pitaj svevišnjeg odakle, te skijaške legende koje se malo skijaju a malo rukuju sa Zagrepčanima skijašima od koljena. Onaj koji nikada nije znao izabrati cipele za hodanje po snijegu i ledu, itekako zna u kojim se cipelama korača u susret lokalnim izborima. A narod se malo divi, malo šprda, a malo je ionako oguglao na kerumovske navade u Bandića, baš kao što je nekad uživao u bandićevskim navikama u Keruma. Na koncu jedino što nije bilo posve jasno jest činjenica da naš HRT nema neki dron, pa da s visoka snima sva ta čuda za BBC.

Istinska napetica 

Uglavnom spektakl je bio taman takav da ste na čas, ako baš želite, mogli zaboraviti sve te Ine i HEP-ove. Zaboravio ih je garant na čas i premijer Andrej Plenković, barem dok je s neskrivenim zanimanjem gledao kako to skijaši lete Sljemenom. Zna premijer gdje mu je mjesto, tu negdje u loži gdje je, skijanja radi i kako je red kad je prvi gospodin u pitanju, sjedio suprug predsjedničin Jakov. E, da premijer je, lako moguće, pobjegao na čas sam od sebe, od svojih ideja koje ga naganjaju i u snu, od pastve koja ne razumije koliko se daleko gleda kad se o rastakanju HEP-a u ime kupovine Ine raspreda. Nitko to živ više ne razumije, niti se puno nas više sjeća; ni kako je onomad Ina prodana, ni gdje su branitelji s dionicama koji su Molu Inu tutnuli u ruke, ni je li taj Ivo Sanader na papiriću crtkao cijenu ili su se on i kolega mu mađarski recimo igrali na vješala. Nitko baš ne razumije ni zašto se tako grozničavo Ina želi kupiti, a još je manje jasno zbog čega se zbog Ine gricka koliko toliko zdrav HEP, zdrav usprkos dugogodišnjoj navadi da se u njemu nastanjuju prijetelji i rodbina, stranački neki druzi. Lijepo se i s pravom pita Vinko Vuković u Slobodnoj Dalmaciji, zašto ne bi prodali i 50 posto dionica HEP-a kada će HEP s 25 posto dionica manje, barem kako kaže Martina Dalić, biti potentniji i za razvoj spremniji. A Mosta!? I zastupnik im Bulj koji bi na referendum! Ili pak onaj dio HDZ-a koji ne bi obiteljsko srebro dao ni za što. A branitelji na čelu s Josipom Klemom koji bi rado opet dionica kad im se s Inom tako posrećilo. Uglavnom, prostora za padanje u depresiju ne da nema, nego je sve počelo kao istinska napetica u kojoj ćemo još dugo tražiti tko je pozitivac, tko negativac. Jedino što se tu vazda zna jest tko je i opet naivac dok em plaća umjetne snježne staze usred grada, em kusa račune od struje, toči skupo gorivo, grca u odredbama novog poreznog sustava.

No, sve to zajedno nije ništa naspram činjenice da usred svega Lijepa naša nema svoga suverena. Dobro ima ga, ali je fizički naša predsjednica daleko, u SAD-u. Nitko danima nije znao zašto je otišla, ni kome. Nitko nije znao ide li privatno, ili državnički. Nitko ne zna tko vodi zemlju dok je nema. Nitko ne daje objašnjenje narodu, jer zašto bi narod išta znao. Nikog da u ponoć na Novu godinu posjeti prvorođene bebe. Nitko da na glavnom gradskom trgu metropole otvori šampanjac s biračkim tijelom.

Ali, kada vidiš fotografiju predsjednice i Djeda Mraza snimljenu negdje u dalekoj Americi, mora ti srcu biti toplo. Kad narastem i ja bi da sam predsjednica, jamačno je taj tren poželjelo dojedno nejako čeljade pred kojim je karijera. Ne čini se, do vraga, teško.

Kolindina agenda 

Onda su počele curiti informacije da je predsjednica ipak za svog puta sjela za stol s nekim likovima, da bi se 5. siječnja, u Dnevniku HRT-a dogodilo uskrsnuće, taman da bude treća vijest po redu. U kadru Bijela kuća, ispred Branka Slavica, pred njom Kolinda Grabar-Kitarović koja stisnute pesti priča o agendi koju širi naokolo, o Hrvatskoj koja mora voditi vanjsku politiku proaktivno a ne se šlepati uz nekog, o skrbi za dobrobit naše zemlje. A s kim ste se vidjeli, pita novinarka. Nisu to ljudi koji bi da ih se spominje, na to će poprilici predsjednica. I to je to! Živa je, zdrava je, radi za našu dobrobit, vratit će se makar je posve nomalno sve funkcioniralo i ovako. Bandić ima utrku, premijer ima Inu HEP, suprug Jakov je na tribinama Sljemena. Dakle, sve štima.

Elem, svi vi koji bi padali u postnovogodišnju depresiju ostavite svaku nadu. Čitav državni vrh upregao je sve svoje snage ne bi li nas u prvim danima 2017. odmah razgalio na stotinu malih načina. I sve što nam još fali je dakako blagoslov obitelji! A on bi, ove godine, mogao biti spektakl. Berem u župi Krista Kralja u Domaslovcu onkraj Samobora. Župni listić s uputama za blagoslov to garantira. Jer: »Lijepo molim da za blagoslov pripremite Bibliju, križ, upaljenu svijeću i, ako imate, blagoslovljenu vodu te raspoložena i otvorena srca za blagoslov Božji. Nastojte svakako ugasiti radio ili tv prijamnik za vrijeme molitve, kako nas ne bi rastresali u molitvi! U slučaju da pas ili mačka znadu sklopiti ruke i moliti, što je vrlo pohvalno, neka ostanu u prostoriji i mole s nama; ako ne znaju moliti neka se bave tjelovježbom izvan prostorije«.

Ne treba ni sumnjati kako baš ovaj čas na stotine pasa i mačaka pohađa ubrzani tečaj sklapanja šapica, makar je posve nejasno gdje u obavijesti nestadoše sva druga božanska bića, od hrčaka do kanarinaca i zečića za po doma. A to što je blagoslov toliko uznapredovao da se očekuje da doma svatko ima Bibliju, križ, upaljenu svijeću i svetu vodicu iskazuje posve gotovansku navadu, odlučno svećeničko »ne« dojučerašnjoj praksi da sav alat vuku naokolo sa sobom. A opet, možda je samo šala. Ako se može šaliti Bandić, premijer, predsjednica, svi osim možda prvog gospodina, zašto se ne bi šalili i oni koji blagoslov dijele. Neš’ ti zabave hodati okolo po kućama gdje niti možeš širiti agendu, ni prodavati državne tvrtke. A kada je tako, neke se bar čudo neko desi…. Av, av koji jesi…...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka