Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
Blogovanje ludom radovanje Siniše Pavića

blog 7šeX7 (ili Otmi kome stigneš, da bi dao sebi!)

Foto: N. REBERŠAK
Foto: N. REBERŠAK
Autor:
Objavljeno: 17. siječanj 2012. u 9:54 2012-01-17T09:54:00+01:00

Ni Robin Hood i Superhik, ni obitelj obična, ni desni centra, ni lijeva inteligencija, ni EU, ni Ne u EU, nitko se protiv ovog boriti ne može. Otmi kome stigneš, da bi dao sebi! E to je moto!

Vladimir Šeks, Stjepan Milinković, Ivanka Roksandić, Ana Lovrin, Boro Grubišić, Deneš Šoja i Furio Radin. Sedmorica veličanstvenih. Imena koje vrijedi zapamtiti, pa ih svuda po svijetu nositi sa sobom u memoriji. HDZ-ovci, manjinci i HDSSB-ovac. Paklena sedmorka.

Sedma sila sve rjeđe se spušta među ljude i griješi. Jer, ljudi znaju čak i kad se čini da ne znaju ništa. Obična je to hrvatska obitelj. Starci su, reklo bi se, desni neki centar, ako ne i mrvu desno od toga. Mladost se dala u lijevo. No, iver nikada ne pada baš kilometrima daleko od stabla. Pa kad himna zasvira, suze oči i jednima i drugima. A kada je na ekranu kakav omiljen im tajkun, krešu mu sve po spisku i stari i mladi. Svi su oni sanjali Hrvatsku, ali su im apetiti očito bili preveliki.

Pa su sad uglavnom kivni na barem 15 od 20 nam godina neovisnih. Nije to ono čemu su se nadali. Toliko je drugačije, da više nema ni zdrave kućanske polemike doma o, recimo, gejevima. Mladost nema ništa protiv, starci su starog kova i nije im to guštu, ali nema tu više vatre, već su ravnodušni skroz. Prema sve tanjem novčaniku, prema susjedima koji se bogate dok oni sve dublje tone u blato, prema tome nisu ravnodušni.

 Elem, starci su desni centar, zadnji od kojih bi očekivao da dok čitaju dnevni tisak kaže: „Jadna ova nova Vlada! Kako će išta napravit, kad su oni prije sve zasrali!“ Opa! Eto ti podrške odakle se najmanje očekivala, čudi se sedma sila.

Naravno da se čudim kad ne ide među ljude. Ide li ekipa iz Vlade među ljude? Znaju li oni koliko veliku podršku još uvijek imaju!? Dojam je, nit idu, nit znaju. A kako ne znaju, onda od straha vuku poteze one tzv. populističke, ne bi li ih narod još male više volio. Pa djeluju, ha, robinhudovski!

Robin Hood, junak koji je otimao bogatima da bi dao siromašnima. Navodno. Robin Hood, onaj koji je ispravljao nepravde. Robin Hood, koji nam treba k'o voda i zrak što nam trebaju. Robin Hood, onaj koji će stvari vratiti na željeno, na pravdu, poštenje, ravnopravnost, na svakom po zasluzi. Robin Hood, onaj koji će kazniti zločeste šerife. Vrijeme je upravo idealno, ovako globalno očajno, da dojaše junak u zelenoj čoji i tajicama.

Pače, ovaj naš i plavkaste oči ima k'o Errol Flynn. Sve ova Vlada ima da puše u njegova jedra; i ministrice lijepe poput Lady Mariane i ministre robusne poput Malog Johna. I eno ga, djeluje, uzima teleoperaterima, prijeti se bankama. Fali samo da strijelom raščereči drugu strijelu u metu zabodenu.

Samo, kako nam kani, ako kani, išta od tog što je bogatima uzeo, dati!? Zapravo i ne kani.

Ali njegove mjere već djeluju. Šparne supruge, recimo, dolaze na svoje. Rastrošni muževi uče se gasiti žarulje koje bez veze gore, štedjeti vodu dok se briju, ići autobusom na posao umjesto autom.

Djeca se uče ne pričati na mobitele, jesti kelj. Ako operateri i povise cijenu usluge, mi smo tu da razgovaramo još i manje, da pišemo sms-ove još i manje.

Ukrasti bogatima da bi se dijelilo, tko pametan može biti protiv toga. Ukrasti bogatima da bi se sirotinji kazalo kako im je sirotinjstvo suđeno do daljnjeg, to je međutim stupanj više robinhudovske poetike i politike.

A sada se na tren opet spomenimo onih sedam. Elem; Vladimir Šeks, Stjepan Milinković, Ivanka Roksandić, Ana Lovrin, Boro Grubišić, Deneš Šoja i Furio Radin.

Superhik je radio drugačije! Taj je otimao sirotinji da bi dao bogatima. Možda je nakaradno, ali je simpatično posve. Ministrica okoliša, napadne šminke i tamnih odjevnih predmeta razmišlja mrvicu radikalnije i od spomenutog. I ona bi uzimala, ali i bogatima i siromašnima, i to zato što su neposlušni.

Ona bi kaznila sve koji se ne daju naučiti razvrstati otpad, bacati ga gdje treba, pa i u 'normalne' kante ali samo ono što se bacilo nije u 'specijalizirane' kante novostvorenih odlagališta, koji samo što nisu procvali po gradovima i selima.

Ona bi kažnjavala neposlušne. Nema veze koliko košta. Ona bi preko noći hrvatski narod odučila od starog običaj da baca smeće gdje mu drago. Ona ne bi educirala, gubila vrijeme na odgoj da nam makar djeca shvate kako papir ide u papir, plastika međ' plastiku. Batina je iz raja izišla, a što se otme neposlušnima, dat će se državi. Koja je siromašna. Ima tu nešto na robinhudovskoj liniji. Jer, sve je to samo priprava za ono što nas čeka, poreze i PDV, stiskanje kaiša.

Narod koji žudi za istinom, za otrežnjenjem, i koji vjeruje da novi to mogu i hoće, dobit će i higijeničare da ga prijavljuju ministrici za okoliš sherwoodske šume.

Elem, s jedne strane premijer koji bi da je Robin Hood, s druge jedno 15-tak godina idealnih za Superhikove svake vrste. A u sredini njih sedam – Šeks, Milinković, Roksandić, Lovrin, Grubišić, Šoja i Radin. Društvo živahnih zastupnika. Oni koji sjede i u ovom sazivu, ma ih to nije smetalo da na jedan dan aktiviraju mirovinu i tako, narodski rečeno, zajebu i šefa i stanicu te sebi osiguraju povlaštenu mirovinu, koji dan prije nego ih ova vlast ukine.

Ni Robin Hood i Superhik, ni obitelj obična, ni desni centra, ni lijeva inteligencija, ni EU, ni Ne u EU, nitko se protiv ovog boriti ne može. Otmi kome stigneš, da bi dao sebi! E to je moto!

Ovih sedam i sutra će dizati ruke za razno razne zakone, kreirati naše živote, učiti nas kako smo neradnici onako kako nas to uči Nevenka Bečić i jesti jeftin a dobar saborski ručak.

Sve za narod, tako su navikli raditi. Narod će učiti razvrstavati smeće. Razbojnik plemenita srca, socijalno osviješten ostaje nam zadnja nada, ovaj ili neki drugi, pogotovo u vremenima kad ni moral, ni plastična ambalaža ne vrijede više ni 50 lipa. Globalno.

Njih sedam zato vjeruje da moral stoji i do 15.000 povlaštenih kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.