Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Kanoćal Damira Cupaća

kolumna Blažene oči koje te vide

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 6. srpanj 2018. u 18:30 2018-07-06T18:30:46+02:00

Riječki gradonačelnik, nema tome toliko davno, obećao je da će javno prozivati državnu vlast ako ovaj projekt zapne. A ispada da će se opet morati radovati Plenkovićevim ministrima kada navrate u Rijeku. Za razliku od njegovih SDP-ovih drugova koji su sve napravili da ne ostanu zapamćeni po realizaciji nekog kapitalnog projekta. Kao da ih maler prati. Oni udaraju temelje, a  HDZ gradi i presijeca vrpcu

Blažene oči koje te vide, rekao je Vojko Obersnel krajem 2009. godine tadašnjem ministru mora, pomorstva, prometa i veza Božidaru Kalmeti. Prigoda je bila otvaranje riječke zaobilaznice u punom profilu na što se čekalo 20 godina. Tako nam je ispričao kolega Darko Pajić. Umirali smo od smijeha u redakciji na Obersnelovu foru.

Deset godina kasnije ispalo je da nije riječ uopće u fori, već je Obersnelova sudbina čestitati na velikim infrastrukturnim projektima HDZ-ovim premijerima i ministrima.

Njegovi stranački drugovi koji su u ona dva puta kada im je narod dao povjerenje za sastavljanje vlade uglavnom su zaboravljali grad iz kojega su došli kada je trebalo realizirati kapitalne infrastrukturne projekte. I to već na Banskim vratima, a ne u Banskim dvorima.

Eto, rečenica »Blažene oči koje te vide« prva pada na pamet kada čovjek uzme u ruke Novi list i pročita tekst o odluci Vlade o davanju državnih jamstava u korist HBOR-a za izgradnju i opremanje prve faze nove riječke bolnice, tzv. bolnice za majku i dijete.

Riječki gradonačelnik, nema tome toliko davno, obećao je da će javno prozivati državnu vlast ako ovaj projekt zapne. A ispada da će se opet morati radovati Plenkovićevim ministrima kada navrate u Rijeku. Za razliku od njegovih SDP-ovih drugova koji su sve napravili da ne ostanu zapamćeni po realizaciji nekog kapitalnog projekta. Kao da ih maler prati. Oni udaraju temelje, a  HDZ gradi i presijeca vrpcu.

Podsjeća kolegica da je odluku o namjeri davanja državnog jamstva za kreditno zaduženje KBC-a Rijeka za izgradnju i opremanje bolnice donijela još Milanovićeva vlada 2015. godine.

Prvi je plan bio zaduženje realizirati kroz tri kreditne linije od 70, 330 i 350 milijuna kuna, da bi kasnije bila odobrena jedna od 400 milijuna kuna, od čega je dobivena prva tranša kredita od 70 milijuna koja je utrošena na iskop jame i izgradnju i opremanje hitnog trakta.

Službeno je objašnjenje da se s preostalih 330 milijuna kuna nije mogla završiti cijela prva faza nove bolnice te da bi čekanje na odobrenje još jedne kreditne linije poskupilo i usporilo investiciju koju bi ovako trebao obaviti jedan ponuđač izabran na natječaju koji se očekuje tijekom ljeta.

Uglavnom, osim odluke nije se dogodilo gotovo ništa, već je operacionalizaciju ovog projekta koji ima sva opravdanja ovoga svijeta za potrošnju novca poreznih obveznika preuzela HDZ-ova vlada. Budući da je rok za izgradnju nove bolnice tri godine, pitanje je tko će sjediti u Vladi, a pitanje je i hoće li Obersnel biti gradonačelnik.

No, izvjesno je da je teško vjerovati da će svečanu vrpcu presjeći netko iz SDP-a. Ta se stranka, naime, bavi sama sobom i nema čovjeka u SDP-u kojemu će netko u ovom trenutku reći: »Blažene oči koje te vide«.

tvara se mogućnost da stranku kao vršitelj dužnosti preuzme Zlatko Komadina, čovjek koji je uspio izdržati kao dio izvršne državne vlasti samo nekoliko mjeseci, čovjek koji čak ni temelje nije udario onome što će HDZ-ova vlada krenuti realizirati.

Vjerojatno je i premijeru Andreju Plenkoviću neugodno kada vidi što se događa na Iblerovom trgu. Njemu ne preostaje ništa drugo nego nastaviti s demistifikacijom SDP-ove teze da HDZ ne voli Rijeku, a ako se ta teza ogoli do kraja i prokaže kao prazna fraza, bit će zanimljivo gledati što će se događati na nekim od izbora koji dolaze.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.