Grad: Rijeka
Danas: 18° moguća kiša
Sutra: 6° 17° djelomično oblačno
24. ožujka 2017.
Legendarni dragi kamen

"Kraljevski" dijamant "Beau Sancy" prodan za 10 milijuna dolara

Beau Sancy,. Foto: REUTERS
Beau Sancy,. Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 16. svibanj 2012. u 9:31 2012-05-16T09:31:41+02:00

Prodaja Beaua Sancyja, kruškolikog dijamanta, izazvala je žestoko natjecanje ponuđača. Na kraju je kamen prodan anonimnom kupcu

Jedan od najstarijih i najslavnijih dijamanata na svijetu, Beau Sancy, prodan je na dražbi u Ženevi za 9,7 milijuna dolara (57,5 milijuna kuna), javlja BBC.

Taj 35-karatni dragi kamen nosila je Maria de Medici na krunidbi za francusku kraljicu 1610. godine. Od tada je bio u posjedu mnogih europskih kraljevskih obitelji, koje su ga koristile kako bi pokazale svoje bogastvo i plaćale svoje dugove.

Prodaja Beaua Sancyja, kruškolikog dijamanta, izazvala je žestoko natjecanje ponuđača. Na kraju je kamen prodan anonimnom kupcu.

»Jako je rijetko da se dijamant tolike važnosti nađe na tržištu«, kazao je David Bennett iz Sotheby'sa. »Dosad nije bio izvan kraljevskih ruku, besprijekorna je podrijetla i nalazi se u povijesnim knjigama o slavnim draguljima«, dodao je.

Nakon što ga je nosila Maria de Medici, dijamant je bio u vlasništvu 'kraljice Škota' Mary Stuart koja ga je založila kako bi financirala borbu svog brata, budućeg kralja Charlesa II., za englesko prijestolje nakon Engleskog građanskog rata.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Odlazak na preventivne preglede spašava život!
Nacionalni program ranog otkrivanja raka

Odlazak na preventivne preglede spašava život!