Grad: Rijeka
Danas: °
Sutra: ° °
29. ožujka 2017.
Loša vijest za oglašivače

Kino posjetitelji zbog kokica ne pamte reklame

Ilustracija / Foto Petar FABIJAN
Ilustracija / Foto Petar FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2013. u 12:17 2013-10-15T12:17:00+02:00

"Ovo istraživanje pokazuje da prodaja slatkiša u kinima potkopava napore u reklamiranju", kaže Sascha Topolinski, jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju

LONDON - Loša vijest za oglašivače - jedenje kokica u kinu otežava pamćenje reklamnih poruka koje se prikazuju prije filma, pokazalo je istraživanje stručnjaka s koelnskog sveučilišta koje prenosi BBC.

Znanstvenici su otkrili da gledatelji pamte imena proizvoda tako što ustima simuliraju njihov izgovor, a taj 'unutarnji' govor ometen je žvakanjem i stoga reklame postaju neučinkovite.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Consumer Psychology.

Kako bi istražili utjecaj jedenja kokica na pamćenje stručnjaci su 96 ispitanika poslali u kino kako bi gledali film kojem prethodi serija reklama. Polovica ispitanika dobila je kokice a druga polovica dobila je malu kockicu šećera.

Prikazane su stvarne reklame koje su njemačkim gledateljima nepoznate poput reklame za danski maslac Lurpak a potom je ispitano njihovo prisjećanje sadržaja reklama tako što su im ponuđeni proizvodi - od onim čije su reklame gledali do potpuno nepoznatih.

Skupina koja je dobila šećerne kockice pokazivala je veći interes za reklamiranim proizvodima, dok je skupina na kokicama bila za njih jednako zainterasirana kao i za potpuno nepoznate proizvode.

"Ovo istraživanje pokazuje da prodaja slatkiša u kinima potkopava napore u reklamiranju", kaže Sascha Topolinski, jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u istraživanju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka