Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
18. siječnja 2020.
Domaća pamet

Hrvatski vojnici testiraju novu tehnologiju: Putem Takrada razmjenjivat će se i podaci o otkucajima srca vojnika

foto: Sergej Drechsler
foto: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 28. srpanj 2018. u 14:47 2018-07-28T14:47:23+02:00

ZAGREB - Ovog ljeta pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske testirat će »na terenu« Takrad, komunikacijski uređaj koji bi kroz koju godinu u potpunosti mogao postati temeljni informacijski kanal naših vojnika.

Kako nam je ispričao Robert Tomljanović iz Impel Grupe, koja je s RIZ Profesionalnom elektronikom i izradila uređaj, samo konstruiranje rađeno je u suradnji s vojskom.

– To nije bilo da smo mi otišli i ponudili već zgotovljen uređaj, odnosno da smo mi zaključili što treba. Ponudili smo vojsci da nam kaže što bi oni htjeli, i što bi sve trebao imati takav uređaj, a na osnovi njihovih sugestija smo onda izradili Takrad, kazao nam je Tomljanović, dodajući da su pripadnici Oružanih snaga koji su surađivali na ovom projektu uzeli ponajbolje karakteristike već postojećih komunikacijskih uređaja.

Vrhunska sigurnost

Ponajprije treba razumjeti kako Takrad nije obična radiostanica, kako bi možda moglo izgledati. Radi se o multimedijalnom uređaju koji u sebi ima dva radija, a može slati i informacijske pakete. Primjerice, ako se pokaže potreba za novom topografskom kartom dok je vojska na terenu, ona im se može poslati ovim putem. Onda oni s uređaja mogu prebaciti na laptop ili tablet i pregledati kartu. Na samom Takradu se ne može gledati, jer on nema nikakav ekran, niti ikakve diode budući da je zahtjev vojske bio da ništa na njemu ne svijetli, kako bi se izbjegli potencijalni problemi pri noćnim operacijama.

No, to nije sve, uređaj može odašiljati i podatke o stanju vojnika, kreće li se, koliko otkucaja srca ima, kvalitetu i temperaturu zraka. I sve to može poslati do zapovjedništva, koje onda mnogo brže može reagirati ako su ljudi u problemu. Ukratko, izvlačenje vojnika je olakšano. Kod ovakvih uređaja možda je i najbitnije pitanje sigurnosti, a Tomljanović kaže kako je tu Takrad na vrhu svjetske ponude.

– Sam uređaj zaštićen je 256-bitnim ključem, što znači da ga je praktički nemoguće hakirati. Radi se o zaštiti koju je verficirala i američka agencija NSA kao u potpunosti sigurnog. Da slikovito opišem, tu se radi o dva na 256 kombinacija, što sva računala na ovom svijetu tisućama godina ne bi uspjela probiti – pojasnio je čelni čovjek Impela.

Vojna niša

Treba kazati kako će uređaj morati ići na javni natječaj, tako da će se i drugi moći prijaviti, ali Tomljanović smatra kako ne bi trebalo biti nikakvih problema, s obzirom na to da je Takrad rađen baš po željama i potrebama naše vojske. Kad ga se pita, kaže kako se nada da bi kroz tri do četiri godine čitav OSRH trebale biti opremljene ovim uređajem.

Ne želi govoriti kolika je cijena razvoja samog uređaja, ali pojašnjava da pet vrhunskih inženjera, koliko je radilo na projektu, košta, tako da su ulaganja bila poprilična. Plan je tim proširiti za još desetak ljudi, uglavnom inženjerskog usmjerenja te »prodavati znanje«.

– Mi se na tržištu ne možemo boriti masovnošću, dosta je da pogledate kineske brojke i jasno je da se ne možete boriti protiv njihove masovne produkcije. Zato je cilj uspjeti u ovoj vojnoj niši koja stvara veliku dodatnu vrijednost i gdje se znanje vrednuje više od velikih brojki – pojašnjava Tomljanović, objašnjavajući time i stav da s Takradom ne misle izlaziti na u potpunosti komercijalno civilno tržište.

To je i razumljivo jer, samo jedan specijalizirani dio uređaja košta 50 dolara, dok u isto vrijeme za tu se cijenu mogu nabaviti jeftini kineski radiouređaji. Cilj će biti i druge vojske, ponajprije one u NATO-savezu, al tek nakon što se odradi posao s hrvatskim Oružanim snagama. Naime, vojna industrija ima jednu zakonitost, a ta je da vam gotovo nitko neće niti pogledati proizvod ukoliko ga niste uspjeli prodati domaćoj vojsci.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.